Multe necunoscute legate de vaccinul Pfizer. Prospectul ridică mari semne de întrebare

Există destule necunoscute legate de vaccinul de la care se așteaptă să fie eficient în lupta contra coronavirusului.

Continuă să apară informații despre vaccinul Pfizer anti-covid, iar prospectul oferă detalii ample, care însă nu sunt foarte îmbucurătoare. Imunizarea se va produce abia la șapte zile distanță de la administrarea celei de-a doua doze, iar vaccinul este destinat doar persoanelor care au vârsta de peste 16 ani. Cercetătorii nu au putut să demonstreze ce efecte produce vaccinul respectiv asupra persoanelor care nu au împlinit 16 ani.

În prospect mai este menționat şi faptul că nu au fost făcute studii pentru a vedea efectul vaccinului anti-Covid dacă este amestecat cu alte medicamente. De asemenea, nu se cunoaște efectul avut în cazul femeilor însărcinate, dar şi a celor care alăptează. O altă necunoscută este legată de fertilitate. Nu se știe dacă va fi sau nu afectată.

În ceea ce privește certitudinile legate de vaccinul Pfizer anti-covdi,  au fost identificate cel mai des întâlnite efecte adverse. Dintre persoanele pe care s-au efectuat testările vaccinului Pfizer, peste 80% au resimţit durere la locul injectării, timp de câteva zile, 60% au resimţit oboseală, 50% au avut dureri de cap, 30% au avut dureri musculare, 30% au avut frisoane, 20% dureri articulare şi 10% au făcut febră.

Prima tranșă ajunsă în România, 1 milion de doze

În această săptămână, în România a fost aprobată strategia de vaccinare. „În săptămânile și lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru publicul general și pentru publicul specializat.

Foarte pe scurt despre vaccinare pot să vă spun în acest moment că este foarte posibil ca la începutul anului viitor să beneficieze România deja de prima tranșă de vaccin cu un număr de aproximativ un milion de doze. În prima tranșă va fi vaccinat întregul personal medical și persoanele din grupele de risc”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

„Vaccinarea este voluntară, este sigură, este eficientă. Vaccinarea se face planificat. Este foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin care sunt în curs de aprobare sunt sigure, eficiente”, a mai precizat șeful statului.