Mult botox, brânză și chiuituri înainte de moțiunea de cenzură

Mult botox, brânză și chiuituri înainte de moțiunea de cenzură

A fost trup și suflet alături de Liviu Dragnea, când fostul lider al PSD se dădea de ceasul morții de grija producătorilor români. După ce Dragnea a devenit istorie, năstrușnicul ministru al Agriculturii, Petre Daea, și-a pus toată priceperea la dispoziția Vioricăi Dăncilă.

Ieri a fost apogeul. Daea a adus la Romexpo mii de producători, oieri și țărani și a făcut un tablou de toamnă, pentru a-l expune spre vizionare și admirație premierului. Era fericire și entuziasm în echipa PSD, dar nici urmă de îngrijorare, de parcă nici nu auziseră că astăzi ar putea fi ultima lor zi de guvernare.

Prezidențiabila PSD Viorica Dăncilă s-a lansat prima dată în 24 august, la Palatul Parlamentului, când a fost organizată o ceremonie grandioasă. Relansarea ei are loc sâmbătă, la Romexpo, în prezența a 10 000 de membri de partid. Ieri, a fost o etapă intermediară, care s-a vrut una rurală, chiar cu o zi înainte de Sărbătoarea Recoltei. Maestru de ceremonii a fost ministrul Petre Daea. Se învârtea ca un titirez în lungul și latul sălii, țâșnea în fața clădirii și privea lung în zare spre poarta pe unde trebuia să intre premierul.

Adunare cu de toate

Se pupa cu toată lumea până când l-a luat la ochi un țăran. Constantin Crăciun sau Țăranul Sărac de la Vrancea, cum se prezintă, are 78 de ani, și a venit îmbrăcat în costum popular. Daea l-a prins în brațe și l-a pupat zgomotos pe obraji. Asta nu l-a impresionat prea mult, mai ales că Daea nu i-a mai răspuns la telefon după ce i-a făcut o propunere. Acum a venit să-i bată obrazul. Omul este cunoscut în zonă pentru propunerile lui excentrice.

„Să îți fie rușine, domnule ministru, că faci coloratură politică!”, i-a transmis țăranul. Ca de obicei, taraba cu mici de la intrarea în Romexpo era în funcțiune și scotea fum mai ceva ca un furnal. Mirosul de mici era atât de puternic încât s-a activat alarma sepepiștilor, dar mai ales îngrijorarea că hainele și coafura Doamnei (nume de cod pentru SPP, dar și pentru cei care nu i-ar spune Viorica nici măcar în lipsă) vor avea de suferit. Dar cele mai afectate au fost cele două dansatoare care formau, alături de doi flăcăi, comitetul de primire. Îmbrăcate în costume populare și încălțate, nu cu opinci, ci cu pantofi cu toc de 12, tinerele nu puteau trece neremarcate din cauza cantității industriale de botox care le-a desfigurat buzele. Mai sus, o echipă de dansatori erau în lumea lor. Dansau și chiuiau de le săreau micii pe grătar la taraba de la poartă.

Pelerinajul liderei

Sala nu era plină ochi, însă pe hol era un alt comitet de întâmpinare. Aliniați pe lângă perete zeci de oameni așteptau descinderea Doamnei. Și, după o oarecare întârziere, a venit. Noroc cu sepepiștii, că Daea era la un pas să rupă portiera limuzinei, să o ia în brațe. Îmbrăcată în roșu, cu pantofi cu toc, nu chiar de 12, cu coafura perfectă ca de obicei și cu gene lungi, artificiale desigur. Noroc că dansatoarele au evitat o îmbrățișare profundă, că exista riscul ca o geană a premierului să înțepe o buză a tinerei și dezastrul era garantat. Doi tineri cu două coșuri de brânză pregătite pentru Viorica Dăncilă s-au învârtit atâta pe scări încât au devenit suspecți și au fost exilați după o ușă. Când premierul a urcat scările au zbughit-o peste sepepiști, camere de filmare și fotografi și i-au pus coșurile în față. I-au prezentat Telemeaua de Ibănești, primul produs românesc inclus în registrul european al produselor cu „denumire de origine protejată”. Pe lângă telemea au mai pus și alte brânzeturi și afumături, dar și o sticlă cu pălincă legată cu Tricolor.

Viorica Dăncilă a elogiat produsele românești și i-a felicitat. Alaiul a dat să intre în sală, însă mai era o mulțime de lume, cei înșirați pe lângă pereți, taraful și zeci de tonete lângă care fremătau producătorii în așteptarea degustătoarei de lux. Lidera PSD i-a luat pe rând, căci orice strângere de mână putea însemna un vot. Mai greu a fost cu degustarea, că toți insistau să ia. Dăncilă se servea pe sărite, lua o îmbucătură după care-i plasa restul lui Nelu Barbu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului le palma, după care, probabil, le dădea mai departe sau se descotorosea cumva de ele. Chiar și unde nu mânca, Dăncilă spunea că sunt bune. Una dintre producătoarele de brânză vorbea la telefon. A privit uimită la puhoiul care se îndrepta spre ea și a exclamat: „Stai că închid, că nu știu cine vine. A, e o doamnă frumoasă”.

Entuziasm moderat spre deloc

După lungul pelerinaj pe la standuri, sepepeul i-a deschis drum spre sală. Spre deosebire de lansarea de la Parlament, când lumea era în extaz ca la Michael Jackson, publicul agricultor a fost mult mai rezervat. Viorica Dăncilă le-a strâns unora mâna aproape cu forța. Am zărit în sală și liberali, care veniseră să-și ia diplomă de la Daea și care chiar s-au pitit când a trecut premierul pe lângă ei. Nu neapărat că nu ar fi dat mâna cu premierul, dar toate camerele erau focusate pe ei și, în pragul moțiunii, când se suspectează trădări, exact asta le lipsea. După un marș prin sală, alaiul a ajuns la scenă.

Acolo erau miniștri din Guvern, și ei inexplicabil de fericiți. Lidera PSD a primit o ie și a fost foarte încântată. Apoi s-au așezat pe scaune și a început partea anostă și sterilă a evenimentului: discursurile. Petre Daea nu a obținut efectul scontat, aplauze și urale, când prezenta performanțele agriculturii românești, așa că a somat sala, precum artiștii marilor scene care cer confirmarea publicului, și a obținut, în final, ropote de aplauze. Viorica Dăncilă, pe binecunoscutu-i ton cântat și mămos, a vorbit și ea despre succesul agriculturii cu cifre și fapte hiperbolizate. Discursul a fost unul în registrul cu care și-a obișnuit auditoriul: că PSD este salvarea și că dacă nu ar mai guverna, s-ar duce țara de râpă. Fiind bifat și acest eveniment electoral, Dăncilă și-a luat suita și a plecat.

Nu le au cu politica

Moțiunea de cenzură este un subiect atât de discutat încât pare că și copiii de grădiniță fac pariuri pe ziua de mâine. Am încercat să aflăm ce cred agricultorii despre asta. Un grup de tinere, îmbrăcate în costume populare, chicoteau și păreau foarte antrenate într-o discuție. Leam întrebat ce cred că se va întâmpla mâine. „Unde?”, a întrebat una dintre ele. „În Parlament”. „A, noi nu suntem din Parlament, suntem de la țară”, a răspuns purtătoarea de cuvânt a grupului. „Mâine e moțiunea, poate cade Guvernul”, mai încerc eu. „Păi, noi nu le avem cu politica”, m-au expediat ele. Un bărbat la costum m-a tras de mânecă. „Nu cade, doamnă, stați liniștită”.