Evenimentul Zilei > Economie > Mugur Isărescu este CEL MAI LONGEVIV guvernator de bancă naţională din lume
Mugur Isărescu este CEL MAI LONGEVIV guvernator de bancă naţională din lume

Mugur Isărescu este CEL MAI LONGEVIV guvernator de bancă naţională din lume

Guvernatorul băncii centrale a României, Mugur Isărescu, în vârstă de 60 de ani, ocupă această funcţie de mai bine de 19 ani, ceea ce îl face cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, potrivit worldrecordacademy.com.

În calitate de guvernator, acesta a coodonat politica economică a României din 1990 încoace, fiind considerat de mulţi premierul "din umbră" al ţării, mai scrie sursa citată.

Mulţi specialişti sunt de părere că echipei de la Banca Naţională îi revine meritul de a fi salvat economia de la un colaps similar celui prin care a trecut Bulgaria, scăzând inflaţia la un nivel de o singură cifră şi introducând leul nou.

Rolul său în economia românească este comparat cu cel al lui Laszcek Balcerowicz în implementarea reformelor din Polonia.

Este singura personalitate din România care face parte din Trilaterală. Este totodată membru al Clubului de la Roma, precum şi Doctor Honoris Causa a cinci prestigioase universităţi din România.

Pe lângă funcţia de guvernator, Mugur Isărescu predă la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

A fost premier al României între decembrie 1999 şi noiembrie 2000. Deşi a ocupat această funcţie un singur an, Isărescu este considerat cel care a pornit procesul reformelor în România. El a deschis în 1999 negocierile cu Uniunea Europeană, proces finalizat în 2007.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: