Banii se vor schimba într-un viitor nu foarte îndepărtat. O discuție cu privire la introducerea noilor monede se va purta undeva la jumătatea anului viitor. Informația a fost confirmată și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă care a explicat cum vor evolua lucrurile.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu confirmă că banii în formă fizică vor dispărea, dar susține că acest lucru nu se va întâmpla foarte curând. Oficialul BNR a comentat ultimele declarații și speculații cu privire la introducerea unei monede unice digitale, la nivelul Uniunii Europene. Guvernatorul spune că introducerea unei monede digitale nu trebuie să afecteze viața privată a oamenilor.
„Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut, dacă plătiți cu cardul. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society (n.red. societate fără numerar). Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: «Nu mai e!» Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar”, a declarat Mugur Isărescu.
În opinia sa, temerile cu privire la dispariția bancnotelor și a monedelor reprezintă un „Bau-Bau”, iar introducerea unei monede digitale – euro – se va face în paralel cu banii fizici.
„Astea sunt Bau Bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că dacă se introduce un digital euro, el va merge în paralel cu bancnota, argumentând acest fapt că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote. În plus, introducerea monedei digitale se face cu mare atenție, să nu cumva să atingă viața privată a oamenilor, să nu fie acolo un computer care să știe ce ai cheltuit, cum ai cheltuit, când ai cheltuit“, a mai spus guvernatorul BNR, conform Romania TV.
Comisia Europeană pregătește euro digital
Comisia Europeană intenționează să prezinte o propunere legislativă privind introducerea unei monede euro digitală „până în prima jumătate a anului 2023”. Ulterior se dorește demararea negocierilor cu „Parlamentul European și cu statele membre”, după cum relatează Rai News.
„Moneda euro digitală nu este numai un proiect autonom limitat la sectorul plăților, este mai degrabă o inițiativă politică cu adevărat europeană, care are potențialul de a influența societatea în ansamblul său”, a declarat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene.
Președintele BCE subliniat că este necesară „menținerea încrederii cetățenilor în bani și în serviciile de plată în era digitală, este un obiectiv important în sine, dar este și mai important pentru economia europeană în general, pentru că un sistem de plată de încredere, eficient și sigur reprezintă baza funcționării economiilor noastre”. Lagarde a insistat asupra necesității protejării vieții private a cetățenilor care utilizează monedele electronice. Președintele BCE a insistat asupra importanței stabilirii unor reguli precise și clare, pentru a permite o adaptare eficientă a sistemelor și a procedurilor pentru adoptarea unei monede digitale.
„Ţintim către standarde înalte de confidențialitate, dar anonimatul deplin nu este o opțiune disponibilă, deoarece ar contrazice alte cerințe, precum lupta împotriva spălării banilor sau finanțarea terorismului (…) Adoptarea rapidă a unui cadru legal pentru moneda euro digitală, ar oferi tuturor siguranță juridică pentru a se pregăti de posibila sa introducere și ar da un semnal puternic de sprijin politic. Sunt convinsă că, unindu-ne forțele și continuând să lucrăm împreună, este cel mai bun mod de tranziție către era digitală. BCE va fi prezentă și va face lucrurile conform așteptărilor”, a mai spus Lagarde.