Isărescu: creșterile de salarii nu permit scăderea dobânzilor

Mugur Isărescu Sursa foto: Dreamstime.com

Mugur Isărescu susține că Guvernul trebuie să se împrumute pentru finanțarea deficitului bugetar. Pentru ca situația să se îmbunătățească, susține guvernatorul, este nevoie ca deficitul să fie redus pe cheltuieli și venituri.

Guvernatorul BNR a făcut o serie de comentarii cu privire la situația economică. El a declarat că oprirea împrumuturilor pentru finanțara deficitului ar duce la un șoc economic și social.

Mugur Isărescu, explicații despre deficit

Guvernatorul BNR a arătat ce s-ar întâmpla în cazul în care Guvernul nu ar mai finanța deficitul. Potrivit lui Mugur Isărescu, o astfel de decizie ar fi urmată de mai multe crize, economice, sociale și politice.

„Aud discuţii în public că problema este faptul că Guvernul se împrumută. Ce înseamnă dacă Guvernul nu ar putea să se împrumute şi nu ar finanţa deficitul? Înseamnă criză nu numai financiară, înseamnă criză economică, criză socială, criză politică. Eu am trăit aceste evenimente în anii ‘90, când nu aveam nici datorie externă atunci sau era foarte mică şi umblam disperaţi să găsim bani ca să finanţăm deficitul bugetar care oricum era mai mic. Au fost ani extrem de grei”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că soluția nu este de a opri finanțarea deficitului. Mugur Isărescu este de părere că autoritățile trebuie să reducă deficitul fiscal pe parte de cheltuieli și pe parte de venituri. El spune că este dificil pentru guvernul Ciolacu să ia astfel de măsuri. El a adăugat că o recesiune în condiţiile unui deficit fiscal mare nu este o soluţie optimă și va agrava situația fiscală având influențe negative şi asupra inflaţiei.

„Soluţia nu este să opreşti finanţarea deficitului. Asta ar însemna un şoc teribil pentru economie şi pentru ţară. Soluţia este să reduci deficitul fiscal şi pe partea de cheltuieli, şi pe partea de venituri, în ambele părţi. Astea sunt opţiunile pe care trebuie să le facă Guvernul şi observaţi că se fac foarte greu. Încercăm în continuare să dăm inflaţia treptat în jos, nu bruscăm economia, nu apăsăm brutal pe frână, pe politica monetară, să nu creăm o recesiune pentru că asta ne mai trebuie într-un an electoral”, a mai transmis guvernatorul BNR.

Marcel Ciolacu și Marian Neacșu Sursa foto: Gov.ro

BNR menține dobânda cheie la 7%

Creșterea salariilor din luna martie, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică, pune presiune pe Banca Centrală pentru reducerea dobânzii cheie. Creșterea salarială netă a fost de peste 13%, peste inflația de 5,9%. Acest lucru a alimentat temerile că ar urma noi creșteri de prețuri. În acest context, BNR condusă de Mugur Isărescu a decis menținerea dobânzii cheie la 7%.

„Pe piața muncii, noile date arată o încetinire pronunțată a creșterii lunare a efectivului salariaților din economie. În același timp, dinamica anuală de două cifre a salariului brut nominal și-a prelungit ascensiunea, iar cea a costului cu forța de muncă din industrie a rămas foarte ridicată. Totodată, intențiile de angajare au crescut în aprilie pentru a treia lună consecutiv, în principal pe seama evoluțiilor din comerț și servicii, iar deficitul de forță de muncă raportat de companii a continuat să se mărească”, arată Banca Națională.

Datele Institutului Național de Statistică, privind creșterea economică marginală din primul trimestru (de numai 0,1% în ritm anual) nu sunt tocmai pe placul Băncii Centrale. Experții instituției conduse de Mugur Isărescu mizau pe o creștere semnificativă a economiei în prima parte a anului 2024.

Deficit bugetar. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mugur Isărescu îl corectează pe Ciolacu

Guvernatorul Băncii Naţionale a României cere măsuri pentru reducerea datoriei guvernamentale, El a declarat că în momentul în care datoria publică depășește 50% din PIB, este nevoie de corecții. Iar deciziile vor fi luate, cel mai probabil, după alegerile din 2024. În opinia lui Mugur Isărescu, una dintre măsuri ar fi înghețarea salariilor în sistemul public.

„Unde e lege, nu e tocmeală. Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri. Nu ştim care vor fi acele măsuri şi când se vor lua, dar ele se vor lua”, a explicat Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul l-a corectat pe Marcel Ciolacu care a afirmat că va acorda deduceri din impozit pentru cei cu venituri salariale mici. Mugur Isărescu a declarat că impozitul pe venituri este oricum foarte mic. Guvernul ar trebui să umble la contribuțiile pentru asigurări sociale care sunt foarte mari.

„Cred că mai degrabă e vorba de contribuţii. Impozitele pe muncă sunt 10%, unde să le mai reduci? Dar, în sfârşit, să vedem ce înseamnă aceste reduceri. În ceea ce privreşte contribuţiile, ştiţi bine că avem altă problemă, mulţi beneficiari, puţini contribuabili. Asta e, contribuţiile şi la sănătate şi la asigurări sociale.  Deci, iarăşi e o treabă grea. Guvernul actual şi guvernul viitor n-au în faţă sarcini uşoare”, a mai afirmat guvernatorul BNR.