Când vin taxele socialiste peste români. Ce știe Isărescu despre impozitul progresiv

Mugur Isărescu Sursa foto: Dreamstime.com

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat că teme precum impozitul progresiv şi cota unică de TVA nu sunt de actualitate într-un an electoral

Mugur Isărescu a fost întrebat dacă România este pregătită pentru cota unică de TVA şi impozit progresiv, în condiţiile în care au existat recomandări din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI)şi a Băncii Mondiale.

Mugur Isărescu: Anul viitor ar putea exista o discuţie pe această temă

Mugur Isărescu a mai sopus că Fondul Monetar Internaţional nu impune, ci doar propune o variantă care ar putea să funcţioneze.

Guvernatorul BNR a fost întrebat joi, dacă România este pregătită pentru impozit progresiv şi cotă unică de TVA, aşa cum recomandă atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Banca Mondială.

„Nu cred că e de actualitate într-un an electoral. Orice discuţie pe masă se duce în plan ideologic şi nu mai iese nimic, se tulbură şi anul electoral. Deci, probabil că la anul o discuţie pe tema asta, dar Fondul nu impune şi nici nu cere, vine şi propune şi spune: Domnule, uite, asta e varianta care ar putea să funcţioneze. Guvernul României, Parlamentul României propune, acceptă, legiferează şi aşa mai departe. Nici n-avem acord stand-by sau acord de finanţare cu Fondul ca să fie ceva condiţional”, a explicat  Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu, despre impozitul progresiv. Sursa foto: Pixabay

Guvernatorul BNR: Când aud de falimentul României, cu un ochi râd, cu altul plâng

Experţii Fondului Monetar Internaţional au recomandat, recent, autorităţilor de la Bucureşti o eventuală impozitare progresivă a veniturilor personale, creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, şi introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii. Mugur Isărescu a explicat şi condiţiile în care FMI ar putea să vină în România.

„Şi Fondul nu o să vină în România decât într-o situaţie în care o să avem, Doamne fereşte, o prăbuşire de rezerve şi un dezechilibru extern greu de finanţat. Gândiţi-vă şi dumneavoastră, când aud de falimentul României, cu un ochi râd, cu altul plâng.

Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro. 14 miliarde de euro. Când mă gândesc la istorie, au fost ani în care am trăit cu 2-3 miliarde de euro rezerve. 14 miliarde au crescut rezervele. Deci au fost intrări, există o încredere, dar la costuri mai ridicate”, a mai afirmat Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

PSD susține impozitarea progresivă, PNL se opune

Marcel Ciolacu / Sursă foto: captură video

Reamintim că, în România, actualul premier și lider al PSD Marcel Ciolacu vrea, cu orice preț, întoarcerea la impozit progresiv. El s-a folosit de o discuție cu reprezentanții FMI, care ar fi de acord cu orice măsură care ar putea duce la reechilibrarea bugetului, pentru a readuce în discuție taxarea progresivă.

Dar introducerea unui impozit progresiv pe salariu este o dorință mai veche a premierului Marcel Ciolacu. El a spus, în mai multe rânduri, că România ar trebui să renunțe la cota unică, mai ales că, susține premierul, aceasta nu se mai respectă.

Reprezentanții PNL, parteneri în Coaliție cu PSD, se opun măsurilor socialiste dorite de liderul PSD, precum impozitarea progresivă, deocamdată. Politicienii liberali au spus că introducerea unui impozit progresiv pe salariu ar fi o linie roșie.