În ce stadiu se mai află ancheta lui Mueller împotriva lui Donald Trump şi dacă va putea fi pus sub ACUZARE
Editura Evenimentul si Capital

În ce stadiu se mai află ancheta lui Mueller împotriva lui Donald Trump şi dacă va putea fi pus sub ACUZARE

Autor: | | 0 Comentarii | 240 Vizualizari

Procurorul Mueller a inculpat deja patru vechi membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump după numirea sa în funcţie acum un an. Rusia a influenţat alegerile americane din 2016 pentru a favoriza alegerea lui Trump? Exact la această întrebare importantă trebuie ca Robert Mueller să răspundă după ce a fost numit procuror special pe 17 mai 2017.

Cine este implicat deocamdată ?

Robert Mueller a acuzat deja patru foşti membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump, inclusiv pe Paul Manafort, fostul său număr unu. Aceştia sunt acuzaţi de conspiraţie împotriva Statelor Unite şi de spălarea banilor, dar pentru evenimentele anterioare campaniei. În februarie, treisprezece personalităţi ruse au fost, la rândul lor inculpate. Întrebaţi dacă au intervenit în alegerile din SUA, li se reproşează implicarea lor în campanii de dezinformare desfăşurate pe reţelele sociale.

Ar putea fi inculpat Trump la rândul său?

Teoretic, da. Dacă Donald Trump este chemat să dea declaraţii, el nu poate refuza aceasta, ci poate multiplica pledoariile şi viciile de procedură pentru a întârzia termenul limită. "Trump este posibil să fie urmărit penal pentru că nu există imunitate prezidenţială constituţională", spune istoricul, specialist în problemele Statelor Unite, Corentin Sellin. În orice caz, nu în ceea ce priveşte faptele care datează dinainte de preluarea mandatului. Pe de altă parte, ar putea exista o dezbatere juridică dacă Trump ar putea fi interogat despre fapte comise ca preşedinte în funcţie.

Procurorul Mueller poate fi schimbat?

Da! Donald Trump poate cere ministrului Justiţiei să-l destituie pe Robert Mueller din funcţia sa. Dar actualul titular al portofoliului Justiţiei, Rod Rosenstein, a asigurat că nu va ceda niciunei ameninţări şi va menţine pe Muller în postul său. Trump ar putea fi tentat să-şi înlocuiască propriul ministru cu unul care să aibă mai puţine scrupule, dar ar fi riscant: ''Dacă se debarasează de procuror, asta ar însemna că are ceva de ascuns'', subliniază politologul Nicole Bacharan.

Ce se va mai întâmpla mai departe?

Procurorul Mueller îşi continuă investigaţiile sale. Recent el a refuzat ca Trump să răspundă în scris, privind relaţiile sale cu Rusia. Un interogatoriu oral este deci posibil. Dar, potrivit lui Corentin Sellin, ''Mueller a lăsat doar fereastra crăpată pentru a reîncepe în forţă ancheta, cu toate că jumătate dintre americani consideră acum că ancheta ar trebui oprită''.

Trump poate fi vizat de o punere sub acuzare?

Acest lucru nu se va întâmpla atâta timp cât Congresul american este compus în majoritate din aleşii republicani, ai căror electori gândesc că ancheta lui Mueller este părtinitoare. Alegerile intermediare care se vor derula în noiembrie ar putea, totuşi, să inverseze balanţa puterii în SUA, notează Le Parisien.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate