Mucegai în borcanele cu gem și zacuscă. Evitați aceste trei greșeli

Sursa foto: Freepik.com

Maratonul conservelor nu s-a încheiat, iar gospodinele își fac în continuare proviziile pentru sezonul rece. O parte dintre acestea urmează pașii corecți pentru prepararea conservelor. În schimb, unele dintre ele nu respectă etapele de pregătire a acestor delicii și se confruntă cu formarea mucegaiului.

Mucegai în conserve. Cum eviți formarea acestuia

Sporii de mucegai pot intra în contact cu umiditatea din borcan, iar ulterior se formează stratul alb-gri de deasupra preparatelor. Acesta apare în cazul borcanelor care au fost deschise sau atunci când procesul de sterilizare a fost omis.

Odată cu desigilarea borcanului, conținutul este expus în fața porilor prezenți în jur. După ce ajung pe alimente, aceștia formează o peliculă de apă, mediul prielnic pentru dezvoltarea mucegaiului.

Sterilizarea borcanelor, cel mai important pas

Pentru a evita să arunci conținutul din conserve, sterilizarea borcanelor este un pas esențial. Acest proces poate fi făcut în cuptorul încins. Borcanele se spală și se îndepărtează de pe suprafața lor orice urmă de resturi alimentare. Acestea se usucă și se pun la cuptorul încălzit pentru 5-7 minute.

În ultimii ani, multe persoane aleg să sterilizeze borcanele în mașina de spălat. Având în vedere că aceasta curăță la temperaturi înalte, borcanele vor ieși curate și sterilizate după un program.

Zacuscă. Sursa foto: Arhiva EvZ

Mucegai în conserve. Procesul de fierbere, la fel de important

Pe lângă sterilizare, fierberea conținutului este un pas la fel de important. Dacă prepari zacuscă este esențial să respecți cantitățile specificate în rețetă. Multe gospodine aleg să adauge mai puțin ulei. Din acest motiv, conservele nu vor rezista peste iarnă chiar dacă borcanele au fost sterilizate.

De asemenea, depozitarea borcanelor cu zacuscă, gem, compoturi sau siropuri este importantă. Pentru a rezista pe parcursul mai multor luni, acestea se păstrează în locuri răcoroase.

În trecut, gospodinele foloseau aspirina pentru a evita formarea mucegaiului. Această metodă nu este recomandată de specialiști.