Mubarak, sfârşitul ultimului faraon al Egiptului

Mubarak, sfârşitul ultimului faraon al Egiptului

Până la izbucnirea protestelor populare din Egipt, anul trecut în ianuarie, Hosni Mubarak, aflat de 30 de ani la conducerea statului cu cea mai mare populaţie arabă, părea de neclintit, fiind sprijinit de armată şi de americani.

Propulsat  la putere în urma unei lovituri de stat, Mubarak a supravieţuit la 10 încercări de asasinare a sa, iar starea de sănătate a liderului egiptean a fost mult timp subiect de speculaţii. Dacă la început pentru mulţi egipteni el încarna normalitatea, după trei decenii a fost alungat de pe tronul faraonilor.

Mubarak, născut la 4 mai 1928 la Kafr el-Meselha, în regiunea Deltei Nilului, a ajuns brusc la putere, după ce fostul preşedinte egiptean Anwar Sadat, care va rămâne în istorie pentru semnarea unui acord de pace cu Israelul, a fost împuşcat la Cairo, la 6 octombrie 1981 de militanţi islamişti, în timpul unei parade militare.

Mubarak a preluat conducerea ţării după doar o săptămână şi în scurt timp şi-a câştigat simpatia egiptenilor, cărora le-a promis "o societate egalitară", nu una "privilegiată".  Liderul egiptean a reuşit însă să menţină la putere un regim puterni prezidenţial, fără o opoziţie parlamentară veritabilă, marginalizând partidele existente. Aceeaşi mână de fier a avut-o şi în privinţa diverselor aripi ale mişcării islamiste.  Primii puşi pe lista neagră au fost extremiştii, Mubarak începându-şi mandatul cu prinderea asasinului lui Sadat şi cu un val de arestări. Mediator între Israel şi Palestina Grupările fundamentaliste islamice, printre care Al-Jihad, Gamaa Islamiyya şi Talaeh al-Fatah au fost responsabile de cele mai multe dintre tentativele de  asasinare a lui Mubarak. Dincolo de aşteptările multora, el a reuşit o adevărată echilibristică în ceea ce priveşte relaţiile cu statele vecine şi occidentale, într-o regiune sensibilă ca Orientul Mijlociu. În 1989 a reuşit să facă astfel încât Egiptul să fie readmis în Liga Arabă, iar după doar doi ani aducea Egiptul în prima linie a frontului, alături de SUA, în primul Război din Golf.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poziţia sa laică şi anti-integralistă le-a sporit încrederea occidentalilor, Mubarak ajungând mediator-cheie al conflictului dintre israelieni şi palestinieni. În paralel, liderul de la Cairo a cimentat prietenia Egiptului cu Washingtonul.

Sănătatea preşedintelui egiptean a fost mereu un subiect tabu în Egipt. Cu toate astea, în 2003, au apărut primele speculaţii după ce Mubarak a leşinat  în timpul unui discurs ţinut în Parlament. În 2004 a fost operat în Germania pentru unele probleme la coloană, iar în 2010 a revenit aici pentru o intervenţie la vezica biliară şi la intestin. Zvonurile referitoare la moartea sa pe masa de operaţie au fost spulberate după ce televiziunea a difuzat imagini cu el.