"Ceea ce încă amână, la noi, apariția unui partid de extremă dreapta sunt detalii mecanice. Este o chestiune de luni, poate de ani, dar, orișicum, se va întâmpla", a spus MRU, potrivit pressone.ro, la o prelegere despre noul naţionalism european pe care a susţinut-o în 16 martie la Facultatea de Studii Europene a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj.

"Aceste partide nu sunt teritoriale, ele sunt izolaționiste și anti-europene. Ele monetizează teama mai mult decât o făceau partidele de extremă din perioada interbelică. Și încă un detaliu. Partidele de extremă dreapta nu mai au un argument confesional. Nici măcar în Grecia, partidul neonazist Zorii de Aur nu mai colaborează cu Biserica", a arătat MRU.

"Ne bucurăm că a pierdut Geert Wilders în Olanda? Chiar a pierdut? Se poate spune că Wilders a câștigat, fiindcă partidul său (Partidul Libertății, PVV – n.r.) are mai multe locuri în Parlamentul Olandez decât avea în 2012. Rezultatele ne arată că el a crescut constant în opțiunile electoratului", a mai spus Ungureanu.

El a subliniat că populismul și neo-naționalismul devin, în aproape toată Europa, elementul central al discursului unor forțe politice de rang doi sau trei, importante în menținerea alianțelor la guvernare.