Motivul pentru care Gică Hagi a ratat „Balonul de Aur”. „Regele” a spus lucrurilor pe nume!
- Alexandru Toader
- 11 septembrie 2020, 18:39
Fostul mare decar al naționalei României, Gheorghe Hagi, a povestit cât de aproape a fost de intra în posesia marelui titlu „Balonul de Aur”.
După atâtea performanțe uluitoare ca jucător, Gică Hagi și-a încheiat cariera fără a reuși să câștige și „Balonul de Aur”.
1994 este anul pe care toți microbiștii români nu îl vor uita. Este anul în care naționala României a făcut senzație la Campionatul Mondial din SUA, în frunte cu Hagi. Pe atunci, „Regele” avea doar 24 de ani și a fost la un meci distanță de a intra în posesia trofeului „Balonul de Aur”.
„Înaintea meciului cu Suedia, din sferturi, a venit la mine un oficial FIFA și mi-a spus că, dacă reușim să ne batem și să ne calificăm, voi lua Balonul de Aur.
Pe locul doi ar fi fost Romario, pe trei Stoichkov și Baggio”, a dezvăluit Gheorghe Hagi, într-un interviu acordat Sports Festival.
Românul a fost devansat în cele din urmă în clasamentul final de Hristo Stoichkov, Roberto Baggio și Paolo Maldini.
În 1994, reprezentativa României, condusă de Anghel Iordănescu, a fost la o victorie distanță de a se califica în semifinalele Mondialului din SUA, însă, Suedia le-a oprit drumul „tricolorilor”. În meciul cu nordicii, „tricolorii” au fost conduși cu 1-0 și 2-1, dar au reușit de fiecare dată revină în joc, au avut și superioritate numerică din minutul 101, dar au fost eliminați după executarea loviturilor de departajare, scor 4-5.
Ce este „Balonul de Aur”
Balonul de Aur, denumit adesea și Premiul Fotbalistul Anului în Europa, este o distincție anuală acordată în domeniul fotbalului de France Football. Premiul îi este înmânat jucătorului considerat a fi cel mai bun pe parcursul anului calendaristic anterior.
Ideea premiului a venit din partea redactorului-șef al publicației France Football, care, în 1956, și-a invitat colegii să voteze cel mai bun jucător al anului în Europa. Câștigătorul primei ediții a fost Stanley Matthews, din partea grupării Blackpool. Acesta a fost acordat din 1956, deși între 2010 și 2015 a fost încheiat un acord cu FIFA, iar premiul a fost temporar combinat cu Jucătorul Anului FIFA și cunoscut sub numele de Balonul de Aur FIFA, potrivit Wikipedia.