Țara noastră se află cu trei săptămâni în urma Italiei, din punct de vedere epidemiologic.
Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila din București, a acordat un interviu pentru Știrile Pro TV și a vorbit despre situația pe care o traversează România, în această perioadă, comparativ cu Italia și Spania, țări grav afectate de coronavirus.
Doctorul a remarcat că, în țara noastră creșterea cazurilor are un ritm lent. „În comparație cu celelalte țări europene, trendul în țara noastră este lent-ascendent, și nu este un ritm de creștere accelerat. Ori acest lucru este foarte bun. Mai mult decât atât, nu se observă în România o particularitate aparte a formelor de prezentare a acestor cazuri, comparativ cu celelalte țări europene.
Considerăm că în momentul de față ne situăm în graficul înregistrat și de colegii noștri din alte țări fără a avea și un număr mai mare de cazuri severe, o mortalitate crescută.”
Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță a admis și că numărul mic de teste efectuate ar putea să contribuie la numărul relativ mic de cazuri.
„Sigur, poate să fie una dintre supoziții, pe care și noi o luăm în calcul, însă în momentul de față, chiar dacă ar fi vorba doar de un număr scăzut de teste, uitându-ne de la o zi la alta, numărul cazurilor noi nu este foarte mare în zilele consecutive.
Deci, practic vorbim de o creștere lentă, fără să înregistrăm o dublare sau triplare a numărului de cazuri. Totuși, în România se fac astăzi în jur de 2600 de teste în fiecare zi. Dintre acestea, vedem că 400, 430, 445 sunt pozitive.
Uitându-ne pe graficul de evoluție a cazurilor, după ce fiecare țară înregistrează peste 100 de cazuri, România stă mult mai bine comparativ cu ce se întâmplă ... de pildă mă uitam la Statele Unite în care vorbeam într-un interval de 20 de zile de până la 50.000 de cazuri noi depistate. Ori în România, în momentul de față vorbim de 3600 de cazuri.”
Din punct de vedere epidemiologic, România se află în urma Italiei cu 3 săptămâni, a anunțat medicul. „Modelele matematice arată că din punct de vedere epidemiologic suntem undeva cu 3 săptămâni, o lună în urma Italiei, dar asta în condițiile în care nu s-ar lua măsuri de distanțare socială.
Ori acest lucru nu este cazul României. La noi s-au luat măsuri și din punctul nostru de vedere aceste măsuri au fost luate în intervalul optim, la momentul oportun, spre deosebire de țări precum Italia sau Spania, în care acest interval oportun a fost pierdut.
Să nu uităm că noi am identificat cazul zero, s-au luat acele măsuri de distanțare socială, s-au luat suplimentar o serie de măsuri de transportul persoanelor - lucru care a făcut ca numărul de cazuri să fie lent în creștere și ne-a permis să evităm acea creștere abruptă a cazurilor noi.”
Vârful pandemiei este așteptat să se atingă, în țara noastră, în luna aprilie. „Foarte probabil că după jumătatea lunii aprilie, sfârșitul lunii aprilie vom ajunge la numărul maxim de cazuri pe zi.
Este posibil să atingem până la 1000 de cazuri pe zi, însă tot modelele matematice epidemiologice ne arată că, odată cu aplicarea și menținerea acestor măsuri drastice de distanțare socială, undeva după jumătatea lunii mai sau chiar început de lună iunie putem să vorbim de o diminuare semnificativă a numărului de cazuri și de aici încolo am putea să vorbim chiar și de o relaxare a măsurilor de distanțare socială.”