Călătoria cu avionul nu mai este de mult timp un moft, ci pentru unii oameni ea este chiar o necesitate. Fiecare dintre noi am călătorit cel puțin o dată cu avionul și ne-am întrebat de ce atunci când decolează sau când aterizează se sting luminile. Răspunsul la această întreabă este dat de un pilot.
Atunci când avionul se pregătește să decoleze sau să aterizeze, luminile din cabină se sting. Mulți pasageri s-au întrebat de ce se recurge la această măsură, iar explicațiile vin de la un pilot. Această procedură este considerată drept una de siguranță, însă adevărul nu este numai aceasta.
Pasagerii care călătoresc pe timp de noapte sunt sfătuiți să stingă luminile din cabină pentru a se acomoda la o viziune nocturnă, explică pilotul unui companii aeriene americane.
„Vrei să-ți aclimatizezi ochii. În timpul decolărilor și aterizărilor pe timp de noapte, diminuați luminile astfel încât să aveți o anumită viziune nocturnă”, explică Jon Lewis, pilot senior la o mare companie aeriană americană, potrivit playtech.ro.
În timpul unui zbor pe timp de zi, diminuarea luminilor din cabină este mai puțin necesară, însă ea are o importanță în ceea ce privește motoarele aeronavei. Atunci când luminile sunt stinse, se economisește o parte din puterea motorului în timp ce acesta se pregătește de decolare. Mai puțină presiune asupra motorului înseamnă că o aeronavă poate scurta rulajul de decolare, sau atunci când avionul este aliniat cu axul pistei și va urca în curând în aer.
De ce sting luminile atunci când avionul decolează sau aterizează
Adevăratul motiv pentru care luminile sunt stinse în aeronavă atunci când decolează sau aterizează este siguranța în caz de urgență. Ochii noștri pot avea nevoie de între zece și 30 de minute pentru a se adapta complet la un mediu întunecat, spun experții. Asta înseamnă că diminuarea luminilor poate ajuta ochii să se preadapteze la o lumină mai slabă.
Stingerea luminilor este extrem de benefică pe timp de noapte. În cazul în care un incident are loc și trebuie evacuată brusc aeronava, acele câteva secunde necesare pentru ca ochii să se calibreze la condițiile de lumină scăzută sunt prețioase și pot face diferența în ceea ce privește ieșirea în siguranță din avion. În condiții de lumină mai slabă, iluminatul de urgență și căile de acces iluminate vor fi, de asemenea, mai vizibile.
Motivul pentru care jaluzelele de la hublou se lasă deschise la decolare sau aterizare
Experții explică și motivul pentru care pasagerii sunt rugați să lase jaluzelele ridicate atunci când avionul decolează sau aterizează. Specialiștii spun că hublourile permit tuturor o mai mare conștientizare a împrejurimilor și oferă însoțitorilor de zbor o vedere în exterior în cazul unei anomalii a echipamentului sau a unor pericole.
Atunci când geamurile aeronavei sunt fără jaluzele, lumina naturală pătrunde în cabină și ajută pasagerii ca, în cazul unei ieșire bruște în aer liber, să nu fie dezorientați. De asemenea, se crede că în aceste condiții, cei evacuați vor fi mai capabili să se îndepărteze mai repede de avion.
Piloții respectă aceleași reguli în cabina lor. În cazul unei furtuni, aceștia cresc luminozitatea din cabina de pilotaj.