Scrisorile către Moş Crăciun reprezintă cel mai bun bilanţ al copiilor. Pe lista de dorinţe se numără jucăriile ultimul răcnet, calculatoarele şi clasicul "un frăţior sau o surioară".
În ciuda vârstei, Moş Crăciun n-a obosit niciodată să citească, în fiecare an, milioane de scrisori, în sute de limbi. Pentru că e mereu în pas cu tendinţele, Moşu’ citeşte şi e-mailurile, scrisori care nu riscă să rămână înzăpezite în vreo cutie poştală. Nu îi dezamăgeşte pe cei care cred în el nici când e vorba de cadouri.
De la clasicul „îmi doresc un frăţior“ până la jocuri pe calculator, computere şi telefoane mobile de ultimă generaţie, pe toate le „plămădesc“ spiriduşii neobosiţi ai Moşului într-un an în care muritorii nici nu se gândesc la forfota de la Polul Nord. Scrisoarea către Moş rămâne, indiferent de timpuri, oglinda dorinţelor ascunse, dar şi un bilanţ al bunei purtări din timpul anului. Copilăria nu te lasă să minţi, aşa că în scrisori apar enumerate năzbâtii şi dorinţe trăsnite. „Să ştii că nu sunt mototol...“
Pentru „bowling cu monştrişori“, „set pentru jucatul cu banii“, scenă de teatru portabilă şi alte jucării, puse la dispoziţie de www.piciulici.ro, la un concurs organizat după o idee a firmei Jumpeye Creative Media, copiii îşi povestesc eşecurile de la şcoală, certurile cu părinţii sau dau de gol tristeţi pe care nici mamei nu îndrăznesc să i le spună.
Romeo Gabriel e mai mult decât sincer atunci când scopul suprem e să primească multe cadouri. „Dragă Moşule, îmi place să primesc daruri şi mă bucur atunci când ştiu că le merit, o să învăţ tabla înmulţirii toată... mai am puţin, o să fiu cuminte atât cât pot... că nici prea cuminte nu e bine, să nu se creadă că sunt un mototol, deci te aştept cu mult drag.“
Ca să primească ce-şi doreşte, Cristiana se simte datoare să-şi justifice de ce a mai luat şi câte un „Bine“ la şcoală. „De exemplu, la o lucrare... pe mine mă durea mâna şi nu am mai scris la ultimele 2 subiecte... adică am luat o pauză... că mă durea mâna şi când să încep să scriu iar... se terminase timpul. 🙂 ... şi altădată, aveam nişte imagini cu animale şi noi trebuia să spunem din câte silabe este format cuvântul... şi la o imagine cu un câine, mie mi se părea că arată mai mult a căţeluş... şi am zis că are trei silabe... „că-ţe-luş“... şi am luat bine că am greşit... :). Dar în rest sunt foarte cuminte şi îmi doresc un frăţior sau o surioară“. La 7 ani, Andra Lavinia nu-şi doreşte jucării. „Anul acesta, Moşule sunt foarte tristă, dar vreau să nu mă vadă ceilalţi din jur că sunt tristă, în special mama mea, poate mă auzi şi îmi aduci şi mie un tătic care să mă iubească şi un frăţior, atât îţi cer...“.
DORINŢE DUPĂ PUTINŢE „Dacă nu ai chiar ce-mi doresc, îmi aduci ce ai tu“ Andreea are 11 ani, este în clasa a VI-a şi şi-a numerotat lista, în ordinea importanţei: „La şcoală învăţ foarte bn am numai note de 8 şi 9 ...dar 10 acuma în clasa a 6 a se ia mai greu... Eu de la tn îmi doresc: 1 sănătate mie fratelui meu şi părinţiilor 2 să învăţ bine la şcoală 3 cadourile pe care pe care o să le primesc. Te aştep cu drag :X:X:X:x şi te IUBESC MULT DE TOT. Cu drag, Andreea şi te iubesc!“. Un mic şantaj nu strică atunci când eşti sigur că nu ţi-ai supărat părinţii, ai luat note bune şi ai mâncat tot din farfurie. „Sper ca sărbătorile de iarnă să fie o ocazie specială pentru toată lumea dar în mod special pentru mine. Te-am aşteptat până acum cu sufletul la gură şi cuminte, ca să vezi că merit şi am meritat tot ce mi-ai adus şi sper că îmi vei aduce în continuare. Totuşi sper ca toţi copiii să primească câte ceva din partea ta. Chiar dacă unii nu au fost cuminţi eu ştiu că tu le-ai adus ceva ca să vadă că eşti bun şi darnic şi ne iubeşti pe toţi. Te aştept la fel ca şi până acuma dar poate chiar şi mai bună şi cuminte“, îi scrie Mădălina Moşului. Fetiţa cu chibriturile
Olivia nu înţelege de ce, în ciuda faptului că nu a ieşit din codul de conduită, nu a fost apreciată aşa cum ar fi trebuit. „Mă numesc Olivia şi am 6 ani. Anul acesta am fost cuminte şi ascultătoare, dar cu toate acestea, nu ştiu de ce doamna m-a distribuit pentru serbare în rolul unei fetiţe sărăcuţe, Fetiţa cu chibrituri. Am luat şi anul acesta premiul III la desen, la Festivalul Naţional de Desen şi am mai participat cu un desen, iar acum aştept un alt premiu. Ce zici, Moşule, merit şi eu un cadou frumos? Te pup mult şi tare pe ambii obraji“. Listă după posibilităţi Dacă eşti convins că Moşul deja te-a spionat suficient cât să ştie despre purtarea ta, eşti îndreptăţit să treci direct la subiect.
„Eu îmi doresc să primesc unul dintre următoarele lucruri: - şevalet «Deluxe»; - set magic «Deluxe»; - balon pentru sărit cu diametru 66 cm. Dacă nu ajungi la mine te rog să le dai unor copii săraci sau la casa de copiii. Cu drag, Raluca.“
Valentin nu se încurcă nici el în prefaţă: „Eu vreau o trotinetă verde şi o cursă de maşinuţe H.W. şi te voi aştepta la mine cu mlt drag şi îmi place Crăciunul... pupici dulci de la valentin“.
Oricât de mult şi-ar dori să primească daruri multe, copiii sunt pregătiţi şi pentru situaţia în care Moşul nu poate străbate nămeţii, răceşte, bea prea mult vin fiert sau face pană la sanie.
Denis Florin e pregătit chiar şi pentru o nepotrivire între dorinţele sale şi stocul de jucării şi dulciuri al Moşului. „Eu îmi doresc o pungă de cereale, la şaptezeci de mii, două banane, o maşinuţă cu telecomandă şi antenă şi două dischete de joc şi opt baterii. Te rog foarte mult să- mi aduci ce-mi doresc, dar dacă nu ai chiar ce-mi doresc îmi aduci ce ai tu. Cu drag, Denis!“.
MESAGER
Poşta Română, darnică şi bună Dacă alegi să-i trimiţi o scrisoare lui Moş Crăciun tocmai în Finlanda, trebuie să ai grijă să scrii adresa corect pe plic şi să nu uiţi să plăteşti un timbru european. Pentru o scrisorică simplă, de 80 de grame, adică doar ce aşterni pe o foaie A4, timbrul te costă 1,6 lei şi îţi garantează că Moşul o va citi de la el de acasă, înainte de a porni la drum. Pentru copiii care au trimis lista dorinţelor prin Poşta Română anul trecut, chiar dacă nu au plătit timbru sau adresa nu era corectă, angajaţii au hotărât să le trimită pe toate la adresa Santa Claus, Rovaniemi, Finlanda. „Le-am pus pe cele câteva sute de scrisori într-un sac şi le-am trimis lui Moş Crăciun. Anul acesta nu cred că vom face la fel, pentru că noi vrem să-i încurajăm pe copii să înveţe să scrie adresele corect“, a subliniat Mara Popescu, de la Biroul de Relaţii Publice al Poştei Române. Tot Poşta Română s-a angajat să-i trimită Moşului în Finlanda cea mai lungă scrisoare concepută de peste 1.000 de elevi, pe o rolă de hârtie lungă de câteva sute de metri, cu titlul „Salvându-ne pădurile, ne salvezi copilăria“. Copiii încearcă astfel să atingă un record mondial.
REAL Scrisoare de la Polul Nord
Dacă vrei să simţi cum e să fii în pielea Moşului, www.mailtosanta.eu îţi oferă o metodă originală de a face o bucurie unei persoane dragi. Pentru 20 de lei poţi să-i „ceri“ lui Moş Crăciun să trimită o scrisoare unei persoane dragi cu un mesaj personalizat. Poţi să alegi, din şase şabloane, varianta de scrisoare care i se potriveşte cel mai bine prietenului pe care vrei să-l surprinzi. Ca bucuria cadoului să fie mai mare, le poţi pune sub brad copiilor tăi o carte cu propria poveste. Mai multe subiecte de poveşti îi pot avea protagonişti pe copiii tăi pentru 22-30 de lei şi jumătate de oră de navigat pe internet. Ai posibilitatea să alegi aventura care crezi că li se potriveşte mai bine micuţilor tăi. În funcţie de poveste, ţi se cer detalii despre copilaş, prietenii lui, învăţătoare, pentru ca şirul întâmplărilor să pară rupt din viaţa protagonistului. Cum dai de firmele care oferă acest serviciu? Simplu. Cauţi pe Google „cărţi personalizate“.