Evenimentul Zilei > Actualitate > Moștenitorul imperiului Red-Bull a ucis un polițist, dar se plimbă liber prin Europa și face afaceri nestingherit
Moștenitorul imperiului Red-Bull a ucis un polițist, dar se plimbă liber prin Europa și face afaceri nestingherit

Moștenitorul imperiului Red-Bull a ucis un polițist, dar se plimbă liber prin Europa și face afaceri nestingherit

Nepotul miliardarului inventator al băuturii energizante Red Bull a ucis cu Ferrari-ul său un ofițer de poliție. Beat mort, thailandezul Vorayuth Yoovidhaya a acroșat și târât trupul polițistului aproape 100 de metri până să frâneze.

Terifiantul accident rutier, produs în urmă cu cinci ani, a fost amplu mediatizat iar mersul anchetei a fost strânit interesul presei occidentale care transmite însă acum că, după numeroase amânări și tentative de mușamalizare, vinovatul nu a a ajuns nici până în ziua de azi să dea o declarație în fața procurorilor.

BBC scrie că politica de tranziție a Thailandei este în continuare extrem de ezitantă iar legile și cei care ar trebui să le aplice sunt extrem de îngăduitori cu superbogații.

Cazul moștenitorului imperiului Red-Bull – marcă ajunsă celebră după asocierea asocierea între creatorul thailandez al băuturii energizante, Chaleo Yoovidhya, și austriacul Dietrich Mateschitz – nu e unic, dar este de departe cel mai sonor și mai spectaculos.

Sergentul-major Wichian Klanprasert se afla pe motocicleta sa de serviciu când a fost lovit din spate de un Ferrari de culoare gri care l-a târât pe asfalt mai bine de 100 de metri. Șoferul a părăsit locul accidentului iar echipa de anchetă fost nevoită să meargă pe urmele lichidului de frână pentru a descoperi că autoturismul ucigaș se află parcat în curtea luxoasei proprietăți deținute de una din cele mai bogate familii din Thailanda.

Bogatele rude ale lui Vorayuth Yoovidhaya au făcut scut însă în jurul beizadelei și au pus echipa de anchetă pe o pistă falsă, declarând la unison că la volan s-ar fi aflat șoferul familiei.

Nu au renunțat la declarațiile mincinoase nici după ce poliția a reușit să strângă probe care-l incriminau clar pe Vorayuth Yoovidhaya și indicau faptul că acesta s-a urcat la volan după ce consumase cantități uriașe de alcool, afirmând că, de fapt, ar fi băut de supărare, după comiterea accidentului. Mai mult, mașina rula, în momentul producerii accidentului, cu peste 170 kilometri la oră, într-o zonă în care viteza e limitată la 80 km/oră.

Strângerea probelor și întocmirea dosarului a durat peste șase luni deși toate elementele erau cât se poate de clare. Când soarta părea să-i fie potrivnică, beizadeaua a fost sfătuită de avocați nu se prezinte în fața procurorilor care ar fi trebuit să-i aducă la cunoștință acuzațiile. Invocând diverse motive, tânărul a reușit să evite șapte astfel de solicitări.

În septembrie 2013, procurorii au ordonat poliției să-l aresteze, ordin care nu a fost aplicat nici până în ziua de azi.

Anii au trecut iar interesul opiniei publice s-a redus tot mai tare.  Peste accidentul mortal comis de beizadeaua Red-Bull s-ar fi așternut probabil praful uitării pentru totdeauna dacă anul trecut nu s-ar fi produs un alt accident rutier oribil care a implicat un tânăr bogătaș și bolidul său luxos. Doi tineri absolvenți de facultate și-au pierdut viața în acel dramatic eveniment, care l-a readus în memoria oamenilor și pe Vorayuth Yoovidhaya.

Lumea a început să se întrebe, așadar, ce s-a întâmplat cu moștenitorul Red-Bull iar actualul guvern militar, care promisese că va îndrepta abuzurile precedentului, s-a văzut nevoit să acționeze.

Astfel, în  martie anul trecut, procurorul general a anunțat că Vorayuth va fi pus sub acuzare, dar, pe parcursul lui 2016, avocații beizadelei au reușit din nou să evite chemarea lui la procuratură pentru declarații. Mai mult, moștenitorul Red-Bull s-a adresat Adunării Legislative Naționale (Parlamentul Thailandei) cu o plângere prin care acuza că este tratat nedrept de către anchetatori.

Potrivit BBC, în prezent, poliția susține că nu poate face nimic în lipsa unui mandat din partea procurorilor iar procuratura susține că nu-l poate acuza dacă nu se prezintă să ia act de faptele de care este incriminat. Potrivit unei alte informații obținute de BBC de la avocații miliardarului, acesta se va prezenta la procuratură luna viitoare, după ce revine din Marea Britanie, unde derulează momentan niște afaceri.

Familia polițistului mort a vorbit foarte puțin despre cele întâmplate. Bogătașii din clanul Yoovidhya i-ar fi plătit o sumă uriașă, cerându-i în schimb să nu solicite accelerarea anchetei.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.