Mossadul a recrutat militanţi care să comită atentate în Iran, dându-se drept CIA

Mossadul a recrutat militanţi care să comită atentate în Iran, dându-se drept CIA

Agenţi israelieni au recrutat militanţi din rândul Jundallah, o organizaţie sunnită pakistaneză care comite atentate în Iran, dându-se drept membri CIA, a dezvăluit ieri revista Foreign Policy, citată de AFP.

Această operaţiune, numită "pavilion fals" şi care urmăreşte plasarea responsabilităţii pentru o acţiune către altcineva, a fost descoperită de Washington în 2007-2008 şi a stârnit iritarea preşedintelui George W. Bush.

CIA, agenţia de spionaj extern a Statelor Unite, a descoperit la acea dată că agenţi ai Mossadului, omologul său israelian, au desfăşurat acţiuni de recrutare a membrilor Jundallah, în special la Londra, dându-se drept agenţi CIA. Agenţia a refuzat să comenteze dezvăluirile revistei americane, mai scrie AFP, preluată de Agerpres.

Jundallah (soldaţii lui Allah) este o organizaţie sunnită extremistă antişiită, cu baze în provincia pakistaneză Baluchistan (sud-vest), acuzată de Teheran că a comis numeroase atentate pe teritoriul iranian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Activităţile Mossadului riscă să compromită fragila relaţie a Statelor Unite cu Pakistanul - oficial un aliat în lupta împotriva Al Qaida - care este presat de către Iran să ia măsuri împotriva Jundallah, avertizează Foreign Policy.

"Niciun element nu sugerează că această campanie de asasinare a oamenilor de ştiinţă implicaţi în programul nuclear iranian, declanşată în 2010, are vreo legătură cu gruparea Jundallah", precizează, totuşi, Foreign Policy.

Crimele, printre care a specialistului în probleme nucleare Mostafa Ahmadi-Roshan, ucis miercuri în urma exploziei unei bombe plasate în maşina sa, nu au fost revendicate. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat joi CIA şi serviciul israelian de spionaj extern, Mossad, că se află în spatele acestei crime. Şeful Pentagonului, Leon Panetta, a negat joi orice implicare a Statelor Unite, adăugând că are o "oarecare idee" în legătură cu identitatea autorilor atentatului.

Dezvăluirile din Foreign Policy vin la doar câteva zile după ce ziarul francez Le Figaro, citând surse de la Bagdad, a relatat că serviciul israelian de informaţii externe recrutează disidenţi iranieni de origine kurdă refugiaţi în nordul Irakului. Operaţiunile Mossadul s-ar desfăşura cu permisiunea autrorităţilor locale kurde, mai dezvăluie cotidianul citat.