Moscova va fi încheiat construcţia unei instalaţii de stocare de arme nuclare tactice la aliatul său până pe 1 iulie

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat sâmbătă că Moscova va desfăşura arme nucleare "tactice" pe teritoriul aliatului său, Belarus, o ţară situată la porţile Uniunii Europene. Oficiali ruşi au emis de mai multe ori ameninţări abia voalate că vor folosi arma nucleară în Ucraina în caz de escaladare semnificativă a conflictului. Condus din 1994 de Alexandr Lukaşenko, Belarus are frontiere cu Ucraina, Polonia şi Lituania.

"Nu e nimic neobişnuit aici: Statele Unite fac asta de decenii. Ei desfăşoară de mult timp armele lor nucleare tactice pe teritoriile aliaţilor lor", a declarat Vladimir Putin într-un interviu difuzat la televiziunea rusă. "Am convenit să facem la fel" , a adăugat el, spunând că are acordul Minskului.

"I-am ajutat deja pe colegii noştri belaruşi şi am echipat avioanele lor (...) fără să ne încălcăm angajamentele internaţionale în materie de neproliferare a armelor nucleare. Zece avione sunt gata să folosească acest tip de armă", a continuat Vladimir Putin. Din 3 aprilie, începem să pregătim echipajele. Şi la 1 iulie vom termina construirea unui depozit special pentru armele nucleare tactice pe teritoriul Belarus", a adăugat el.

Ameninţări nucleare recurente

Potrivit lui Vladimir Putin, această decizie a fost motivată de voinţa Londrei de a trimite muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei, cum a spus recent un oficial britanic. Preşedintele rus a ameninţat să recurgă de asemenea la acest tip de obuz dacă Kievul va primi. "Rusia, desigur, are cu ce să răspundă. Avem, fără a exagera, sute de milioane de obuze de acest tip. Nu le folosim deocamdată",  a declarat şeful Kremlinului.

La recentele negocieri, la Moscova, dintre Vladimir Putin şi Xi Jinping, cei doi lideri au afirmat într-o declaraţie comună că un război nuclear "nu trebuie declanşat niciodată", deoarece "nu pot exista învingători". Mai mulţi oficiali ruşi, printre care fostul preşedinte Dmitri Medvedev, au ameninţat totuşi Ucraina şi pe occidentali cu arma nucleară de la începutul ofensivei ruse lansate pe 24 februarie 2022, potrivit lefigaro.fr

Rusia a suspendat de altfel luna trecută importantul tratat de dezarmare nucleară New Star semnat cu Statele Unite, deşi a promis să respecte limitarea arsenalului său până la expirarea efectivă a acestui acord pe 5 februarie 2026.

Vladimir Putin a acuzat anul trecut Ucraina că vrea să se doteze cu o "bombă murdară", o armă constituită din exploziv convenţional înconjurat de materiale radioactive destinate să fie diseminate sub forma de pulbere în momentul exploziei. Ucraina şi aliaţii săi occidentali au condamnat aceste alegaţii şi au acuzat Rusia că se joacă de-a escaladarea nucleară. Doctrina nucleară rusă nu prevede utilizarea preventivă de către Rusia a armei nucleare, ci numai ca răspuns la un atac împotriva ei sau a aliaţilor ei, sau în caz de "ameninţare împotriva existenţei statului însuşi".

 

(Traducerea Rador)