Moscova s-a blindat cu rachete de teama Armageddonului nuclear

Moscova s-a blindat cu rachete de teama Armageddonului nuclear. Cel mai puternic apărat oraș din lume nu este Washington, DC. Ci Moscova. Capitala Rusiei este singura din lume apărată cu rachete nucleare.

Moscova s-a blindat cu rachete de teama Armageddonului nuclear. Această strategie a Rusiei este parte a unei excepții dintr-un tratat de control al armelor, vechi de aproape 50 de ani, scrie publicația NationalInterest.

De ce s-a blindat Moscova cu rachete

Tratatul antirachetă balistică (ABM) din 1972 stabilea un acord de control al armelor între SUA și Uniunea Sovietică. Spre deosebire de alte tratate care s-au concentrat pe arme ofensive, Tratatul ABM s-a axat pe limitarea rachetelor concepute pentru a doborî focoasele nucleare inamice.

Teoria care a stat la baza documentului era că desfășurarea nerestricționată a rachetelor balistice de către cele două părți pot duce la arsenale ofensive de rachete în continuă escaladare. Cu toate acestea, Tratatul ABM permitea fiecărei părți un singur site ABM cu până la o sută de rachete.

Și pe care care le puteau amplasa unde doreau. SUA au decis să plaseze sistemul de salvgardare în jurul bazei forțelor aeriene Grand Forks din Dakota de Nord, sperând că astfel își vor proteja rachetele cele mai letale și eficiente.

Rachete la Moscova din vremea URSS

Uniunea Sovietică, pe de altă parte, era un stat extrem de centralizat, cu capitala Moscovei în centru. Iar distrugerea Moscovei într-un prim atac nuclear surprizăputea paraliza capacitatea URSS de a reacționa. Soluția Moscovei a fost sistemul A-35, o rețea completă de apărare aeriană, concepută pentru a asigura supraviețuirea Moscovei într-un război nuclear.

Sistemul A-35 a fost propus pentru prima dată în anii 50. După ce rachetele balistice intercontinentale americane au început să eclipseze bombardierele ca o amenințare majoră pentru Moscova.

Conceptul original prevedea existența a 32 de site-uri de rachete antibalistice, care înconjurau orașul. Plus opt radare de avertizare timpurie pentru rachete balistice și un radar de gestionare a luptei. Pe parcursul anilor, numărul siturilor de rachete a fost redus la 8, cu câte opt lansatoare fiecare (în total șaizeci și patru de rachete).

Moscova, înconjurată de sisteme de rachete

Sistemul a fost armat mai întâi cu racheta antibalistică A-350. Apoi, pe lângă A-350, Moscova a fost înconjurată și de 48 de rachete sol-aer „Vulturul de Aur” SA-1. Fiecare avea o rază de acțiune de cincizeci de kilometri și fie un focos convențional, fie unul nuclear.

Sistemul A-35 a fost conceput pentru a proteja Moscova și Kremlinul de șase până la opt ICBM nucleare. În ciuda acestor pregătiri, arsenalele nucleare ale celor două state au făcut ca A-35 să devină depășit.

Ce rachete noi are Kremlinul

Între timp, rachetele 53T6 ar fi fost înlocuite cu rachete noi, numite și 53T6, cu o gamă de 80 de km și o altitudine de treizeci de mii de metri.În ciuda noilor rachete, viitorul sistemului ABM din Moscova este neclar. O mare parte din el este învechit și va trebui în cele din urmă înlocuit.

În temeiul noului tratat START, Rusiei i se permit doar 1.550 de focoase nucleare desfășurate. Rămâe de văzut dacă focoasele A-135 mai sunt sau nu valoroase pentru interceptorii de rachete balistice.