Evenimentul Zilei > International > Moscova: Noi proteste ale opoziţiei faţă de fraudarea alegerilor
Moscova: Noi proteste ale opoziţiei faţă de fraudarea alegerilor

Moscova: Noi proteste ale opoziţiei faţă de fraudarea alegerilor

Mii de oameni au particpat şi azi, la Moscova, în centrul oraşului, la noi proteste faţă de fraudarea alegerilor legislative din 4 decembrie.

UPDATE Poliţia declară că la manifestaţie nu sunt mai mult de 1.500 de oameni, în timp ce un corespondent al AFP susţine că la protest participa 3000 de persoane. Numărul celor care au ieşit în stradă azi este mult mai mic decât al manifestanţilor de sâmbăta trecută, care au depăşit 50.000, scrie „Le Figaro”.
Manifestaţia va avea loc în în Piaţa Bolotnaia, însă se pare că prezenţa nu va fi la fel de mare ca protestele de săptămâna trecută, relatează USA Today.

Organizatorul protestelor este formaţiunea politică de opoziţie Iabloko. Cu această ocazie, manifestanţii vor cere repetarea scrutinului pentru Duma de Stat, demisia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Vladimir Ciurov, şi inculparea celor care se fac vinovaţi de fraudarea alegerilor, potrivit Ria Novosti.

Acţiuni similare sunt programate şi în alte oraşe mari ale Rusiei. Un miting de protest a avut loc la Samara, Irkutsk, la care au participat de la 500 până la 1.500 de persoane şi care s-a încheiat deja.

Formaţiunea de guvernământ Rusia Unită s-a clasat pe primul loc la alegerile din 4 decembrie, obţinând 49,32% din sufragii, dar înregistrând un declin de 15% faţă de scrutinul precedent, din 2007. Opoziţia a aorganizat ample proteste de stradă, acuzând fraudarea scrutinului şi cerând repetarea alegerilor.
Joi, în cadrul sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii, premierul Vladimir Putin a afirmat că rezultatul alegerilor reflectă voinţa populaţiei şi raportul real al forţelor din această ţară. El a mai spus că acuzaţiile opoziţiei, de fraudare a alegerilor, sunt fireşti, adăugând că „opoziţia de aceea există, pentru a lupta pentru putere”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News