Evenimentul Zilei > International > MOSCOVA. Medici ucraineni au vizitat-o pe Nadia Savcenko, PILOTUL ucrainean capturat de SEPARATIȘTI
MOSCOVA. Medici ucraineni au vizitat-o pe Nadia Savcenko, PILOTUL ucrainean capturat de SEPARATIȘTI

MOSCOVA. Medici ucraineni au vizitat-o pe Nadia Savcenko, PILOTUL ucrainean capturat de SEPARATIȘTI

Medici ucraineni au primit dreptul să o viziteze pe aviatoarea aflată într-o închisoare din Moscova, pentru prima dată după capturarea ei în urmă cu nouă luni, a anunţat sâmbătă guvernul de la Kiev.

„Datorită eforturilor a numeroase persoane, de la preşedintele Poroşenko până la consulul nostru la Moscova, doctori ucraineni sunt în prezent cu Nadia", a scris ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, pe contul de Twitter.

Pilotul de elicopter şi deputata Nadia Savcenko, în vârstă de 33 de ani, a devenit un simbol al războiului contra separatiştilor proruşi, refuzând să mănânce pentru a protesta faţă de detenţia sa.

Ea este acuzată de implicare în moartea a doi jurnalişti ruşi, ucişi în cursul unui atac al armatei ucrainene în apropiere de Lugansk (estul Ucrainei). Nadia Savcenko a respins aceste acuzaţii şi a dat asigurări că a fost răpită şi dusă cu forţa în Rusia.

Avocatul ei a confirmat că această vizită a medicilor ucraineni este prima după întreruperea grevei foamei, în timp ce starea sănătăţii sale s-a deteriorat grav în cursul celor peste 80 de zile de protest. Ea a fost vizitată anterior de o echipă de medici din Germania.

În prezent, starea ei este satisfăcătoare, dar trebuie plasată "sub strictă supraveghere medicală", a menţionat gastroenterologa Natalia Harşenko pe pagina pe internet a formaţiunii politice din care face parte Nadia Savcenko