Moscova încearcă să cenzureze conținutul despre războiul ucrainean. Mai multe rețele de socializare au fost sancționate

Moscova încearcă să cenzureze conținutul despre războiul ucrainean. Mai multe rețele de socializare au fost sancționate Sursa: Arhiva EVZ

Rusia impune o serie de sancțiuni împotriva unor companii informatice care distribuie conținut. Oficialii ruși susțin că au luat această decizie deoarece aplicațiile dezvoltate de aceste companii conțin continut care nu convine autorităților de la Kremlin. Acestea au fost avertizate să retragă conținutul cu pricina, dar cum nu s-a întâmplat nimic, s-a ajuns la sancțiuni.

Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a anunţat sancţiuni împotriva unor companii IT străine. Printre entitățile sancționate se numără TikTok, Telegram, Zoom, Discord şi Pinterest. Motivele sunt legate de conținutul pe care îl distribuie aceste companii prin intermediul aplicațiilor pe care le dezvoltă.

Într-o declaraţie emisă de Roskomnadzor, autoritatea rusă afirmă că măsurile au fost luate după ce respectivele companii nu s-au conformat cererii de retragere a conţinuturile ilegale. Aceste sancțiuni vor rămâne în vigoare până la îndeplinirea solicitării venite de la Kremlin. Oficialii Roskomnadzor nu au precizat, în comunicatul pe care l-au transmis, concret, care sunt măsurile și sancțiunile care au fost decise.

Mai multe companii IT au fost amendate

Google şi companii IT care gestionează reţele de socializare, inclusiv Facebook şi Twitter, au primit în mod repetat amenzi în Rusia. Oficialii de la Moscova au acuzat o încălcare a legislaţiei ruse asupra conţinuturilor interzise şi a noii legislaţii care incriminează difuzarea de „ştiri false” despre armata rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile vin în contextul invaziei pe care Vladimir Putin a declanșat-o în Ucraina, începând cu 24 februarie. Autoritățile de la Moscova nu acceptă ca, pe teritoriul său, populația să primească și alte informații despre război în afara celor distribuite de propaganda Moscovei. Este vorba despre o cenzură asupra tuturor informațiilor legate de evoluția războiului pe care trupele din Rusia îl duc în Ucraina.

Cele mai recente amenzi au fost aplicate săptămâna aceasta de instanţe ruseşti serviciului american de live streaming Twitch 2 (două milioane de ruble - 33.000 de dolari) şi serviciului de mesagerie Telegram (11 milioane de ruble - 179.000 de dolari).

Ucraina are acces la imagini exacte prin satelit

În același context, Ucraina a anunțat că are acces rapid la imagini din satelit extrem de precise în războiul cu Rusia graţie unei campanii de strângere de fonduri.

Ucraina a încheiat un contract, cu furnizorul finlandez ICEYE, care permite permisiunea de a folosi un satelit radar non-stop. Prin intermediul acestuia armata ucraineană primește imagini inclusiv pe timp de noapte sau când sunt nori. Banii necesari pentru acoperirea contractului provin dintr-o campanie de strângere de fonduri lansată de prezentatorul ucrainean de televiziune Serhii Prîtula.

Conform informaţiilor apărute în presă, s-au strâns aproximativ 600 de milioane de grivne (16,2 milioane de dolari). Inițial, banii erau destinați cumpărării de drone de luptă turceşti Bayraktar. Producătorul din Turcia a donat dronele, astfel că din banii colectați a fost achiziţionat accesul la utilizarea satelitului.