Evenimentul Zilei > International >  Moscova îi asigură forţe de securitate lui Lukaşenko
 Moscova îi asigură forţe de securitate lui Lukaşenko

 Moscova îi asigură forţe de securitate lui Lukaşenko

Vladimir Putin a rămas ultimul spriin al lui Lukashenko, iar "Țarul" pare să nu-și abandoneze vechiul tovarăș. Iată ce scrie publicația austriacă Die Presse!

„Într-un interviu televizat, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a confirmat că este dispus să asigure forţe de poliţie Belarusului, la cererea Minskului. De asemenea, Alexandr Lukaşenko poate spera într-un ajutor financiar din partea Moscovei.

Autocratul belarus Alexandr Lukaşenko a reclamat recent presupuse planuri ale unor mercenari ruşi de destabilizare a Belarusului. Moscova a reacţionat şi a afirmat că declaraţiile preşedintelui Lukaşenko sunt absurde. Dar acum, după declanşarea mişcărilor de protest faţă de fraudarea alegerilor prezidenţiale din Belarus, Lukaşenko nu poate conta decât pe ajutorul oficial al Rusiei.

După cum a declarat joi preşedintele Vladimir Putin într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat, Rusia îi asigură lui Lukaşenko forţe de securitate, iar acest lucru se face doar la cererea preşedintelui belarus. Un contingent de forţe de securitate ar putea fi trimis în Belarus “dacă este necesar acest lucru”, a mai spus Putin, care nu a precizat numărul şi tipul de militari. În interviul său, Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că criza din Belarus poate fi rezolvată “pe cale paşnică”. Şeful satului rus a mai afirmat că, în opinia sa, Rusia a avut o atitudine “mult mai precaută şi neutră” decât multe alte ţări, cum ar fi de exemplu ţările europene sau Statele Unite. Vladimir Putin a susţinut, de asemenea, că arestarea în Belarus, chiar înainte de alegerile prezidenţiale, a suspecţilor angajaţi ai unei companii private de securitate din Rusia a fost rezultatul unei operaţiuni speciale ucraineano-americane.

 

Speculaţii despre o intervenţie militară

 

Remarcile făcute de preşedintele Putin ar putea alimenta speculaţiile vehiculate în ultimele săptămâni despre o intervenţie militară rusă în Belarus. Oricare ar fi situaţia, Putin şi-a semnalat în mod clar sprijinul pentru Lukaşenko şi a transmis un avertisment direct către statele membre ale Uniunii Europene, care s-au reunit la Berlin pentru a discuta posibile sancţiuni împotriva Minskului. Mesajul lui Putin este clar: nu vă amestecaţi în criza din Belarus.

În ultimele câteva zile, s-a văzut modul în care Alexandr Lukaşenko a încercat din nou să reprime manifestaţiile de protest. În acest context, au fost vehiculate deja speculaţii potrivit cărora Moscova ar putea sprijini autocraţii aflaţi în nevoie într-un mod mai direct pe viitor. Moscova ajută deja financiar Minskul, iar împrumuturile ruseşti în valoare de peste un miliard de euro ar trebui să permită Minskului să îşi plătească datoria naţională.

Câteva declaraţii ale Kremlinului şi ale ministerului rus de externe au dat naştere, de asemenea, presupunerilor că Rusia ar putea avea o poziţie şi mai directă în viitor. Zilele trecute, Moscova a criticat vehement o presupusă “ingerinţă” a Occidentului în afacerile interne din Belarus. Rusia însăşi a fost cea care a recunoscut imediat alegerile prezidenţiale din Belarus şi l-a felicitat pe Alexandr Lukaşenko pentru victoria sa la urne.

Lukaşenko se simte, fără îndoială, întărit de sprijinul marelui său vecin. Joi, Lukaşenko a declarat că nu doreşte să vorbească decât cu criticii “raţionali” ai săi. În lista sa de critici “raţionali” Lukaşenko a inclus fermieri, muncitori, medici, profesori şi reprezentanţi ai studenţilor, dar niciun “manifestant de stradă”, după cum a subliniat preşedintele belarus. După cum se vede, Lukaşenko continuă, cu o mână mult mai grea ca înainte, să încerce să suprime protestele sociale extinse la nivelul întregii sale ţări”. scrie Die Presse.

Traducere: Rador