Moscova a INTERZIS angajarea jurnaliștilor ucraineni la Euronews. Care este motivul a invocat

Moscova a INTERZIS angajarea jurnaliștilor ucraineni la Euronews. Care este motivul a invocat

Serviciul rusesc al postului de televiziune francez Euronews, finanțat de Moscova, a refuzat să ofere locurile de muncă disponibile jurnaliștilor serviciului ucrainean, în încălcarea legislației muncii franceze.

Ultimul episod îl reprezintă închiderea Serviciului ucrainean din cauza lipsei de fonduri, precum și concedierea a 17 jurnaliști.

Deși Serviciul rus al Euronews avea cinci posturi disponibile, a refuzat să accepte pe oricare dintre cei 17 jurnaliști din serviciul ucrainean. Managementul a explicat că nu poate sa-i angajeze pe jurnaliști ucraineni din cauza unei instrucțiuni speciale a acționarul rus (Compania de Radio si Televiziune de Stat din Rusia), relatează EurActiv.

Jurnaliștii spun că refuzarea la angajare a celor restructurati in cadrul aceleiasi companii reprezinta o încălcare clară a legislației muncii franceze, ca să nu mai vorbim despre responsabilitatea etică a companiei față de oamenii care lucrează la ea de mai bine de cinci ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, administrația a declarat că jurnaliștii ucraineni nu pot lucra la Serviciul rus din cauza că ”fondul lor cultural este foarte diferit”.

"Dacă astăzi conducerea ascultă de Rusia în ceea ce privește selecția jurnaliștilor, acest lucru înseamnă că mâine tot postul Euronews poate fi obligat să difuzeze mesajele propagandei statului rus”,  a spus unul dintre jurnaliști.

Euronews este o corporație media privată care primește fonduri semnificative de la UE, dar în ultimii ani a fost destabilizata după apariția investitorilor străini, potrivit unimedia.info.

Bettel a mai spus că autoritățile europene ar trebui să aibă o poziție fermă față de ieșirea Marii Britanii din UE, avertizând britanicii că nu sunt "pe Facebook”.

May a anunțat anterior că va declanșa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona spre sfârșitul lunii martie. Dacă UE va menține relații cu Marea Britanie și după Brexit, Xavier Bettel susține că există un risc sporit să se inițieze mai multe referendumuri în mai multe țări europene, care și-ar dori un status similar.