Colosul musulman de la Romexpo, pentru care guvernul Ponta, proaspăt întors în cârje din ospitaliera Turcie, și-a dat acordul, urmează să fie construit pe un teren de 11.000 de metri pătrați și ambiționează să fie „cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană”, potrivit muftiului Iusuf Murat. Aceasta va fi finanțată integral de guvernul de la Ankara

 „Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaționale”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, care a avertizat asupra riscului pe care un asemenea proiect l-ar prezenta pentru securitatea națională:

„Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa și să aduci 600.000 de studenţi mulsulmani (…) Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară.”

Băsescu a cerut ca proiectul Mega-Moscheii de la Șosea să fie discutat și respins în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

 Mega-Moscheea de la București pare să fie doar primul pas al președintelui turc Recep Tayyp Erdogan spre „cucerirea” Occidentului, un lider islamist autoritarist, dornic să învie gloria apusă a Imperiului Otoman. Despre un proiect asemănător, la fel de megalomanic, se vorbește tot mai insistent și la Budapesta.

Potrivit unui film de prezentare realizat de o fundație turcă numită Türkiye Diyanet, moscheea „ungurească” (foto jos) ar urma să aibă patru minarete, un restaurant și un hotel și ar trebui să fie amplasată în cartierul Köbánya din capitala Ungariei.

Proiectul, de asemenea finanțat de regimul de la Ankara, pare a avea drept model celebra Moschee Albastră de la Istanbul, care are însă două minarete în plus.

Întrebat în luna mai a acestui an dacă ar agrea ideea construirii unei moschei la Budapesta, premierul Viktor Orban a declarat:

„Sunt mulți studenți străini în Ungaria care își plătesc facultatea aici. Totuși nu au un loc unde să-și practice credința. Acești studenți plătesc taxe mari și există unele orașe din Ungaria în care universitățile locale trăiesc datorită banilor din taxe ale acestor studenți din lumea arabă.

După care a afirmat că autoritățile vor începe curând să discute despre proiectul moscheii de la Budapesta.

Ca și omologul și tizul său de la București, Viktor Orban are niște relații privilegiate cu Erdogan, cu care plănuiește o sumă de proiecte economice. Cel mai important dintre ele este Turkish Stream, conducta care va transporta gazele naturale din Rusia pe sub Marea Neagră în Turcia și, de aici, spre inima Europei, printr-o serie de state apropiate de Moscova.

Ambițiile expansioniste ale lui Erdogan nu par a se limita la Bătrânul Continent. Potrivit Reuters, în timpul vizitei sale la Havana din februarie, liderul turc i-a propus lui Raul Castro să construiască o moschee în Cuba, după modelul celei din cartierul Ortakoy din Istanbul, de asemenea finanțată integral de Turcia.

Nu este clar încă ce a răspuns Raul Castro.

De asemenea, Ankara a finanțat cu 100 de milioane de dolari construirea unei moschei (foto jos) în Statele Unite, în Lanham, Maryland, la inaugurarea căreia fusese invitat să participe și Barack Obama, alături de Erdogan.