Moş Nicolae, iscoada lui Dumnezeu

Moş Nicolae, iscoada lui Dumnezeu

Copii şi oameni mari, lustruiţi-vă de zor cizmele, ghetele sau pantofii, după caz, şi lăsaţi-le la îndemâna Mosului! În noaptea de 5 spre 6 decembrie, toată lumea îşi pune ghetuţele lustruite la fereastră.

Legenda spune că Mos Nicolae vine noaptea, încărcat cu daruri, iar celor care nu au fost cuminţi le lasă un băţ. Serbat la 6 decembrie, atât de Biserica Ortodoxă, cât si de cea Catolică, patron al Greciei, Rusiei, precum şi al multor oraşe din apusul Europei, Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii.

Datorită multelor minuni pe care le-a săvârsit este supranumit "Făcătorul de Minuni" (Taumaturgul). Şi-a dăruit averea săracilor, data naşterii sale este necunoscută, dar se cunoaşte data morţii - 6 decembrie, în jurul anului 280 d.Hr. S-a născut într-o familie bogată din Patara (Asia Mică). După moartea părintilor a devenit preot, s-a lepădat de avere, pe care a dăruit-o săracilor, şi a plecat către Palestina si Egipt, în pelerinaj. La întoarcere a fost ales Arhiepiscop de Myra. Moaştele Sfântului au fost furate din Myra în 1087 şi aduse la Bari, Italia, unde se află şi acum, fiind considerate binefăcătoare pentru copii. Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti este lăcaşul de cult unde se găseşte de mai bine de patru veacuri mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, făcătoare de minuni, ferecată în argint ales.

Ajută văduvele, orfanii, fetele sărace

Ne puteți urmări și pe Google News

În tradiţia românească, moşul este considerat iscoada lui Dumnezeu pe lângă diavol, stăpâneşte apele, este patron al marinarilor şi brutarilor, apără soldaţii în război, ajută văduvele, orfanii, fetele sărace şi victimele sistemului judiciar. Se spune că Moşul are mare trecere pe lângă Dumnezeu şi că, atunci când se deschide cerul, la miezul nopţii de Crăciun, poate fi văzut stând alături de El la masa împărătească. De ziua Sfântului se citeşte Acatistul Sfântului Ierarh, existând credinţa că aduce alinarea suferinţelor sau necazurilor. De asemenea, se fac farmece şi previziuni meteorologice.

Sfântul Nicolae a intrat în mitologia infantilă încă din Evul Mediu, ziua de 6 decembrie fiind un fel de bilanţ al faptelor bune şi rele, pe care Sfântul le răsplăteşte sau le pedepseşte. Poveşti despre Moşul Sfânt circulă în toată lumea. Unele imagini îl reprezintă purtând o scăriţă, cu ajutorul căreia pătrunde, pe horn, în casele copiilor. În Finlanda, sărbătorirea Moţului se confundă cu festivalul de iarnă Joulupukki, atunci când se împart daruri pentru îmblânzirea spiritelor întunericului. În Grecia este cunoscut sub numele "Hagios Nikolaus". În America este reprezentat ca un moş înalt şi slab, opusul lui Moş Crăciun cel rotofei.

Poporul român are o evlavie aparte pentru Sfântul Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni, fiindu-i închinate colinde şi multe tradiţii frumoase.