Moș Gerilă, un personaj în sprijinul ideologiei de partid

Sursa foto: Arhiva EVZ

Generații de copii din anii comunismului au crescut cu acest personaj. În afară de vestimențația roșie, de barbă și sacul de cadouri, Moș Gerilă venea cu ideologia de partid.

Moș Gerilă - un model rusesc ideologizat

Moș Gerilă a fost creat de comuniști pentru a schimba percepția față de tradiții. Comuniștii aveau „mântuitorii lor” pe lumea de aici, nu pe lumea de dincolo.  În primul rând, trebuia să se renunțe la Crăciun. În Rusia, un bătrân care aducea cadouri sau care primea cadouri pentru a proteja, se numea Ded Moroz. Sovieticii l-au redesenat în Moșul numit „Gerilă”. Evident, numele lui era derivat de la gerul năpraznic care debuta în luna ianuarie dacă nu devenea realitate încă din noiembrie-decembrie.

În primul rând, comuniștii au hiperbolizat Anul Nou. Noaptea de Revelion era un mod de a mări coeziunea de clasă. Evident, atunci erau și copiii bucuroși să primească acele cadouri la care visau. Sărbătorile deveniseră „de iarnă” iar pomul era „pomul de iarnă”. Crăciunul nu mai exista. Data de 25 decembrie era o zi obișnuită de muncă. Era cu o săptămână înainte de Anul Nou.

Moș Gerilă un „moș sindicalizat”

Moș Gerilă nu venea numai acasă. Sindicatele, școlile organizau ceremonii pentru copii. Moșul  aducea copiilor cadouri la care părinții lor contribuiau din timpul anului. Se spuneau poezii, se făceau angajamente.  Moșul venea în Noaptea de Revelion. În acea noapte, se împodobea și Pomul de Iarnă.

Evident, românii ascultau Europa Liberă. Acolo, se vorbea de Moș Crăciun și de Crăciun. Să nu uităm că mulți copii aveau părinți care știau cel puțin de la părinți dacă nu de la bunici, de existența Crăciunului și a lui Moș Crăciun.

Orășele ale copiilor

Pomul de Iarnă se împodobea în Orășeul Copiilor. Era amenajat în parcuri urbane sau periurbane. Tot acolo își făcea apariția și Moșul de tip „omul nou”. Copiii erau educați de mici, de la Șoimii Patriei și Pionieri în spirit organizatoric. Ei trebuiau să se bucure în colectiv mai mult decât individual.  Chiar dacă Nicolae Ceaușescu a încercat să elimine cât mai mult influența sovietică, Moș Gerilă a rămas până la Revoluția din 1989, prezența cea mai căutată a serilor de Revelion.