Moș Crăciun și spiridușii sunt foarte ocupați cu pregătirile acasă în Laponia. Din păcate, întâmpină mari probleme din cauza unui fenomen neprevăzut care le îngreunează treburile specifice acestei perioade superbe din an.
Moș Crăciun și spiriduşii, neputincioși: Nu prea au zăpadă
Din păcate, Moş Crăciun şi spiriduşii din Laponia, care sunt foarte ocupaţi cu ultimele pregătiri, să răspundă scrisorilor din toată lumea, se declară neputincioşi în faţa unui nou fenomen și anume, nu prea este zăpadă.
Rovaniemi, satul turistic finlandez, considerat „adevărata casă” a lui Moş Crăciun, ar fi trebuit să fie acoperit de zăpadă în această perioadă. Termometrele arată 2 grade Celsius și plouă (Foto).
„Renii mei pot zbura, așa că nu e nicio problemă”, a spus moșul cu barbă lungă albă, odihnindu-și picioarele obosite după o zi lungă de întâlnire cu copii și adulți entuziasmați. „Putem vedea că schimbările climatice sunt reale. Și afectează renii. Afectează viața aici, în Arctica”, a adăugat el.
Turiștii, dezamăgiți de lipsa zăpezii
Turiștii s-au arătat dezamăgiți deoarece, spune cineva, „Mă așteptam să fie mult mai multă zăpadă. Adică, se simte atmosfera de Crăciun... dar mă gândeam că va semăna mai mult cu Crăciunul”.
Din cauza iernilor mai blânde zăpada se topeşte, apoi îngheaţă, astfel încât straturile de gheaţă se acumulează, iar renii ajung mai greu la lichen, principala lor hrană.
Arctica se încălzește mai repede decât alte părți ale lumii din cauza schimbărilor climatice, de aproape patru ori mai repede, potrivit cercetărilor publicate de oamenii de știință din Finlanda în revista Nature.
În ultima perioadă s-au înregistrat temperaturi istorice în Laponia finlandeză. A fost stabilit un nou record în noiembrie, și anume 11,1 grade Celsius, în Utsjoki. Recordul precedent a fost de 11 grade Celsius, în 1975.
Boom turistic cu Moș Crăciun din Laponia
Turişti din întreaga lume au venit în Rovaniemi sperând să vadă, pe lângă Moș Crăciun, și aurora boreală. Rovaniemi a avut anul trecut peste un milion de turişti cazaţi. Un adevărat record.
Vizitatorii care doresc să-l vadă pe Moş Crăciun pot merge în „Satul lui Moş Crăciun” (Santa Claus Village) sau în parcul de distracţii subteran „Santa Park”.
„Este super frumos. E ca în filmele de Crăciun, super magic”, a spus Maria Batista Torres, Tenerife, Spania, care a venit cu cei doi copii. Este suficient să vezi lumini strălucitoare pe acoperișuri și în copacii din Satul lui Moș Crăciun, și nu își mai trebuie nimic.
„M-am gândit că va fi multă zăpadă. Se simte că e Crăciunul, dar m-am gândit că va fi un pic mai ca în filmele cu Moș Crăciun”, a spus un turist din SUA.
Cât costă o fotografie cu Moș Crăciun
Intrarea în Satul lui Moş Crăciun este liberă, însă o fotografie cu el costă în jur de 40 de euro. Mai mult, satul Rovaniemi pune la dispoziţia turiștilor plimbări cu snowmobilul şi cu sania trasă de reni.
Și chiar dacă este un cer posomorât, oficiul poştal al lui Moş Crăciun este în plină activitate, spiriduşii fiind ocupaţi să ştampileze cărţi poştale şi să sorteze grămezi mari de scrisori.
„În decembrie pot fi în jur de 30.000 de scrisori pe zi”, a declarat spiriduşul Heidi Mustonen, care lucrează la poştă de 20 de ani. În jur de o jumătate de milion de scrisori ajung la Moş Crăciun în fiecare an, a spus Mustonen. Iar cele mai multe sunt liste cu dorinţe de cadouri, dar pe lângă copii şi adulţii scriu, iar anul acesta, mulţi oameni şi-au dorit pace”, a spus ea.
Chiar dacă nu lipsește atmosfera veselă care domneşte în Satul lui Moş Crăciun, Heidi Mustonen şi-ar dori ca zăpada să înveselească peisajul: „Am pune zăpadă peste tot dacă am putea. Dar noi suntem doar spiriduşi poştali”, a concluzionat spiridușul, potrivit today.rtl.lu.