Moş Crăciun şi "barza", cele mai frecvente minciuni părinteşti

Moş Crăciun şi "barza", cele mai frecvente minciuni părinteşti

Cele mai frecvente minciuni spuse de părinţi copiilor, în scop "educaţional", sunt cele legate de Moş Crăciun şi barza care aduce pe lume bebeluşii.

Aşa arată rezultatele unui sondaj realizat de IMAS pentru revista „Reader’s Digest“ şi publicat chiar în luna „Moşului“.

Cercetarea arată că 85% dintre părinţii români le spun copiilor minciuni nevinovate ca să-i determine să fie cuminţi. După Moş (67%) şi barză (66%), pe locul trei în clasamentul pă- călelilor se situează, cu 56%, expresia „dacă minţi ţi se lungeşte nasul“. Urmează „dacă nu mănânci o să rămâi mic“, „unde pupă mama, trece“, Zâna Măseluţă sau Baubau.

Acelaşi sondaj dezvăluie că invenţiile părinţilor sunt aceleaşi în toată ţara, cu diferenţa că bucureştenii îşi păcălesc mai des copiii decât moldovenii. Mihaela Ghircoiaş, psiholog la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, explică situaţia: „Moldovenii sunt mai direcţi şi mai puţin sofisticaţi“.

Persoanele care au acum între 18 şi 29 de ani spun că au fost cel mai des minţite în copilărie, comparativ cu cei de peste 60 de ani, care spun că au fost mai rar păcăliţi.

Peste 80% dintre părinţi le spun copiilor aceleaşi minciuni care li s-au aplicat şi lor în copilărie. Elena Brănaru, medic psihiatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“, avertizează însă că aceste păcăleli ale părinţilor nu trebuie să aibă alte scopuri manipulatorii în afară de „împachetarea unor adevăruri care pot fi greu înţelese la o anumită vârstă în poveşti spuse frumos, în care învinge mereu binele“.

Ne puteți urmări și pe Google News