Morți suspecte la Sf. Pantelimon. Ce spune profesorul Vladimir Beliş despre expertiza INML

Spital. Sursa foto: Pixabay

București. Profesor dr. Vladimir Beliș a condus Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”. Având în vedere expertiza sa, în acest domeniu, a oferit o serie de explicații cu privire la cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Fostul director al INML a arătat cum a fost întocmită expertiza medico-legală și care este procedura de administrare a noradrenalinei. Potrivit spuselor sale, la întocmirea documentului cerut de procurori, a fost implicat și un medic specialist, ATI.

Vladimir Beliș despre cazul Pantelimon

Fostul director al INML a comentat cazul de la Spitalul Pantelimon. Vladimir Beliș a făcut o serie de comentarii cu privire la referatul procurorilor în care apar și o serie de susțineri ale experților INML. Totodată, a explicat cum se administează noradrenalina. Potrivit spuselor sale, medicii legiști au întocmit o expertiză pe care au înaintat-o procurorilor.

La elaborarea documentului, a precizat, a fost implicat și un medic specialist, respectiv un medic ATI. Vladimir Beliș a precizat că mediul legist are rolul de „a traduce” opiniile specialiștilor pentru a fi pe înțelesul organelor de justiție și în concordanță cu legea.

„Prin urmare, o expertiză medico-legală nu este făcută în acest caz și în orice caz de malpraxis, de suspiciune de malpraxis, numai de medicul legist, ci este făcută în concordanță cu cele spuse de specialistul din cazul respectiv. Așa că și în această situație medicul legist a exprimat părerea unui specialist în ATI”, a spus prof.dr. Vladimir Beliş.

Fostul sef al Institutului de Medicina Legala, Vladimir Belis (Marian Iliescu/Adevarul)

Explicații despre administrarea noradrenalinei

Profesorul Vladimir Beliș a explicat cum se administrează noradrenalina. Potrivit spuselor sale, doza de medicament nu se scade brusc, ci treptat. De asemenea, un pacient nu poate fi ținut pe o perioadă prea lungă cu acest medicament. În acest caz, medicul ATI cooptat la elaborare expertizei medico-legale a ajuns la conclzuia că există o cauză între deces și scăderea bruscă a noradrenalinei.

„Noradrenalina nu se scade brusc, ci treptat. Eu asta știu din practica altor cazuri relativ asemănătoare. Nu se  poate scădea brusc și nu se poate ține un pacient a la long sub noradrenalină. Noradrenalina se administrează întrucât reduce circulația în periferie, este vasoconstrictoare și, astfel, crește aportul de sânge în vasele centrale care alimentează organele vitale, creierul și inima”, a explicat Vladimir Beliș.

Profesorul a atras atenția că noradrenalina nu poate fi administrată la nesfârșit deoarece apar efecte adverse.

Injecție Sursa foto Arhiva EVZ

Profesorul Vladimir Beliș despre cazul Patenlimon

Biroul executiv al Comitetului Medicilor Legiști prezentat un punct de vedere cu privire la cazul celor două doctorițe ATI de la Spitalul Pantelimon. Potrivit reprezentanților instituției, legătura de cauzalitate necesită existența unei fapte ilicite legate de actul medical, care să ducă la un prejudiciu pentru pacient. În cazul Pantelimon, la care a făcut referire și Vladimir Beliș, au existat trei deficite semnificative în acordarea îngrijirilor:

  • scăderea brutală a dozei de noradrenalină
  • scăderea dozei de noradrenalina având în vedere valorile tensionale consemnate la momentul scăderii
  • neconsemnare în actele medicale a scăderii dozei de noradrenalina

Pacientul internat pe secția ATI timp de 10 zile cu suport vas opresor noradrenalină, a fost menținut în viață. La o oră după scăderea brutală a dozei, s-a produs decesul.

„Probabilitatea ca decesul să se fi produs în momentul la care s-a produs datorită scăderii dozei de noradrenalina este de peste 99%", spune biroul executiv al Comitetului Medicilor Legiști.