Evenimentul Zilei > International > Morţi misterioase în Marea Britanie. Spionii lui Putin mor pe capete
Morţi misterioase în Marea Britanie. Spionii lui Putin mor pe capete

Morţi misterioase în Marea Britanie. Spionii lui Putin mor pe capete

În ultimii doi ani au avut loc în capitala londoneză mai multe morţi misterioase în care victime au fost agenţi secreţi ruşi

Cazul este cel mai recent dintr-o serie de decese a unor cetățeni ruși extrem de înstăriți, care au decis să se stabilească în Marea Britanie, este cel al lui Dmitry Obretetskiy. Ca şi în multe cazuti asemănătoare acesta și-a găsit sfârșitul în circumstanțe învăluite de mister.

Poliţia din Surrey a confirmat că Dmitry Obretetskiy, în vârstă de 49 de ani, a murit la sfârşitul lunii noiembrie, în urma unui incident petrecut în Oxshott, o localitate în apropiere de Londra.

Miliardarul a fost transportat la spital cu răni grave, după ce a fost lovit de o mașină chiar în timp ce-și plimba câinele. Trei vehicule au fost implicate în accidentul rutier. Până acum, poliţiştii nu au arestat pe nimeni, dar o investigaţie este în desfăşurare.

Pavel Borovkov, prieten al victimei, pune la îndoială circumstanţele morții lui Obretetskiy.
Borovkov

Borovkov susține că „oamenii din Londra conduc foarte prudent” și nu exclude faptul că „Obretetskiy a fost lovit intenţionat de maşină”.

Obretetskiy se mutase la Londra împreună cu soția și copiii în urmă cu mai mulţi ani.

. Tot în circumstanţe foarte suspecte au mai murit şi alţi ruşi influenţi care se mutaseră cu familiile în Anglia. Printe aceștia, fostul spion rus Serghei Skripal, Boris Berezovsky sau Alexander Litvinenko.

Serghei și Iulia Skripal au fost otrăviți de aceiași agenți ruși care l-au ucis și pe spionul MI6 Gareth Willams, al cărui trup neînsufleţit a fost găsit într-o geantă, în apartamentul său din Londra,

Gareth Willliams, în vârstă de 31 de ani, ar fi fost șantajat să devină agent dublu, fiind șantajat că este travestit pentru că, în locuința sa au fost descoperite haine de femeie în valoare de 15.000 de lire, o perucă și mai multe truse de machiaj.

Acest șantaj ar fi avut loc deoarece fostul spion știa de infiltrarea unui agent rus în Cartierul General al Comunicaţiilor din cadrul Guvernului britanic.

Fostul colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), Serghei Skripal, și fiica sa Iulia, au fost găsiți inconștienți în apropierea locuinței lor din Salisbury, după ce au intrat în contact cu o neurotoxină în data de 4 martie.

Incidentul a provocat o criză diplomatică, determinând Marea Britanie și alte 28 de state euro-atlantice, printre care și România, să expulzeze peste 150 de diplomați ruși, potrivit b1.ro