Global Times și BBC au transmis, joi după amiază, că medicul chinez Li Wenliang a decedat. Li este cel care și-a prevenit colagii de pericolul noului coronavirus, dar autoritățile locale l-au acuzat că „răspândește știri și zvonuri false”, reducându-l la tăcere.

Și-a continuat însă serviciul și a fost infectat de către un pacient.

„În lupta împotriva epidemiei de pneumonie cu noul coronavirus, Li Wenliang, un oftalmolog al spitalului nostru, a fost din păcate infectat. În prezent este în stare critică şi încercăm tot posibilul să-l salvăm”, a spus spitalul în timpul unui eveniment social, citat de ctvnews, scrie Agerpres.

Joi seara, mai multe media din China au anunțat că doctorul (34 de ani) a decedat. Un un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat tristeţea la aflarea veştii, conform unui tweet al organizaţiei.

Ulterior, OMS a revenit precizând că reprezentantul său, doctorul Mike Ryan, a fost solicitat să comenteze informaţiile privind moartea medicului şi a exprimat condoleanţe, dar OMS nu are nicio informaţie despre starea doctorului Li.

Li Wenliang a dat lansat primul avertisment despre noul coronavirus pe 30 decembrie, când a publicat pe grupul său de prieteni şi colegi din domeniul medical de pe aplicaţia chineză de mesagerie online WeChat un mesaj în care afirma că şapte pacienţi care au frecventat o piaţă de fructe de mare au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare SARS (Sindrom acut respirator sever) şi au fost plasaţi în carantină în spitalul în care lucra.

La scurt timp după publicarea mesajului, Li a fost acuzat de poliţia din Wuhan că răspândea zvonuri şi ştiri false. A devenit unul dintre medicii anchetaţi de poliţie că ar fi încercat să dezvăluie informaţii confidenţiale despre acest virus mortal în primele săptămâni ale epidemiei, care a contaminat peste 28.000 de persoane şi a ucis peste 560

Te-ar putea interesa și: