Morminte vechi de 800 de ani, din timpul dinastiei Jin, descoperite în China

Arheologii au descoperit trei morminte din perioada dinastiei Jin în China. Sursa Foto: Twitter/X

Au fost descoperite în China trei morminte din cărămidă din perioada Hanatului de Aur. Hoarda de Aur a domnit în nordul țării cu secole în urmă.

Morminte de cărămidă vechi de secole au fost descoperite în China

Trei morminte de cărămidă vechi de secole au fost descoperite în nord-estul Chinei. Acestea ar putea conține rămășițele unui popor care a condus regiunea în urmă cu aproape un mileniu.

Mormintele, situate în orașul Changzhi din regiunea Shanxi, provin din dinastia Jin. Dinastia a domnit în nordul Chinei între 1115 și 1234.

Însă, conducătorii dinastiei Jin nu proveneau din Hanat. În schimb, ei erau un popor semi-nomad din nord-estul Chinei, după cum a declarat pentru Live Science, Julia Schneider, profesor de istoria Chinei la University College Cork din Irlanda.

Potrivit unui raport al descoperirii din China Daily - ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez - cele trei morminte au fost găsite în noiembrie 2023. La un moment dat, mormintele fuseseră distruse de jafuri, dar toate trei erau relativ bine conservate și includeau picturi murale, decorațiuni și inscripții.

Două dintre morminte sunt împodobite cu arcade, uși, ferestre, figurine și modele florale. Au, de asemenea, inscripții cu informații detaliate despre oameni, evenimente, istorie și geografie la momentul în care au fost realizate.

Cel de-al treilea mormânt este pictat într-un stil foarte diferit

Cel de-al treilea mormânt prezintă diferențe notabile:

„Pereții camerei sale imită, de asemenea, structuri din lemn. Flora, fauna și culorile pictate sunt net diferite de celelalte două, lăsând arheologilor loc pentru interpretări suplimentare", se arată în raport.

Schneider a declarat că diferențele dintre stilurile mormintelor ar putea fi un semn că diferite culturi au coexistat în timpul dinastiei. Ea a adăugat că liderii dinastiei Jurchen Jin - numită și Hanatul de Aur, un nume care indica originea sa - au descins din popoarele din nord-estul Chinei:

„Cultura lor era foarte diferită de cea a supușilor lor chinezi în ceea ce privește obiceiurile. Pentru a ține cont de aceste diferențe, ei au condus cu două sisteme administrative distincte, unul pentru supușii lor chinezi și unul pentru Jurchen”, a declarat Schneider.

Cum a ajuns la putere dinastia

Dinastia Jurchen Jin a ajuns la putere pe fondul unor rebeliuni împotriva dinastiei Liao din regiune în secolul al XII-lea. Și-a găsit sfârșitul în fața invadatorilor mongoli în secolul al XIII-lea. Ei au fost, de asemenea, strămoșii Manchus, un popor nord-estic ulterior care a cucerit China și Mongolia în secolul al XVII-lea și a domnit până în secolul al XIX-lea.

În zilele noastre, „instituțiile oficiale și mass-media din China sunt dornice să arate că mormintele sunt „chinezești", a spus Schneider.

Raportul din China Daily a reiterat acest mesaj. Aceștia au spus că mormintele „reflectă cultura tradițională chineză, etica socială, caracteristicile arhitecturale antice, arhitectura mormintelor și obiceiurile funerare".