Evenimentul Zilei > Actualitate > Mormântul lui Iisus Hristos din Ierusalim se degradează de la o zi la alta. Credincioşii sunt disperaţi iar acum administratorii locului au luat o decizie incredibilă
Mormântul lui Iisus Hristos din Ierusalim se degradează de la o zi la alta. Credincioşii sunt disperaţi iar acum administratorii locului au luat o decizie incredibilă

Mormântul lui Iisus Hristos din Ierusalim se degradează de la o zi la alta. Credincioşii sunt disperaţi iar acum administratorii locului au luat o decizie incredibilă

Bisericile din Ţara Sfântă vor începe în câteva săptămâni restaurarea mormântului lui Iisus, aflat în stare avansată de degradare, din biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, a anunţat Custodia Locurilor Sfinte.

Mormântul, un edicul de marmură de câţiva metri înălţime şi lăţime, este susţinut de zeci de ani de o structură metalică ce sprijină blocurile, care se desprind unele de altele sub efectul intemperiilor şi al afluxului zilnic a mii de pelerini şi turişti.

Ediculul ridicat sub cupola bisericii construite în locul peşterii unde, conform tradiţiei creştine, a fost depus trupul lui Iisus, va fi demontat şi reconstruit întocmai, a anunţat pe site-ul său de internet Custodia, care administrează locurile sfinte catolice de pe Pământul Sfânt. Vor fi înlocuite doar bucăţile prea fragile sau cele sparte, plăcile de marmură care pot fi păstrate vor fi curăţate, iar structura care le susţine va fi consolidată.

Lucrările vor putea demara imediat după Paştele ortodox, celebrat în acest an la începutul lunii mai. Restaurarea, încredinţată unei echipe elene, urmează să dureze opt luni şi să se încheie la începutul lui 2017. Locul va fi accesibil pe perioada lucrărilor.

Ediculul, realizat în 1809-1810 în stil baroc otoman după un incendiu care a avariat toată bazilica, este cea mai recentă dintre construcţiile care s-au succedat din secolul al IV-lea pe locul mormântului lui Iisus. El a dat imediat semne de fragilitate, scufundându-se sub propria greutate şi fiind supus intemperiilor printr-un spaţiu deschis din cupola domului. Factori contemporani i-au accelerat degradarea, în primul rând afluenţa vizitatorilor, a căror respiraţie face să crească umiditatea ambientală şi alterează mortarul. Şi lumânările care ard la câţiva centimetri de edicul provoacă puternice variaţii termice ale marmurei şi depun un strat gros de material negru şi unsuros.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: