Mai multe schelete umane au ieșit la iveală în centrul orașului, în urma săpăturilor pe șantierul unde se va construi noul corp al Liceului Lenau din Timișoara. Groapa comună îngustă numără șase schelete, din care patru par a fi de copii.
Având în vedere artefactele găsite alături de oase, arheologii spun că acestea provin din perioada Imperiului Habsburgic. De asemenea, una din supozițiile arheologilor este că morții ar fi putut fi împușcați, având în vedere că au descoperit și trei bile de flintă. ”La gâtul unuia dintre copii a fost găsit un pandantiv cu două personaje, pe față și verso”, a explicat arheologul Andrei Stăvilă. Mormântul comun are 2 m lungime și 1 m lățime, fiind orientat de la vest la est.
Cu ocazia acelorași săptăuri au fost găsite și zidurile fostei cetăți care întăreau Bastionul 9 Carol (n.r. cetatea Maria Theresia, în stil Vauban, a fost construită între anii 1732 – 1765). De asemenea, au ieșit la iveală urme ale ocupației otomane (1552 – 1716) – gropi de provizii transformate în gropi menajere, un cuptor, bordeie și vase.
Lucrările de descărcare arheologică sunt realizate cu specialiști de la Universitatea de Vest din Timișoara, de către firma care construiește clădirea, Constructim SA. Perimetrul cercetat are zeci de mp. Toate artefactele și vestigiile descoperite sunt atent cercetate de arheologi, și vor intra în patrimoniul orașului, urmând să fie restaurate în prealabil, parte din ele fiind deja în laboratoarele specialiștilor.