Moralistul Domn' Piperea. Despre fariseism, politică și lăcomie

Dan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

Gheorghe Piperea a devenit extrem de activ în apărarea intereselor celor care vor să preia ostil Evenimentul Zilei și B1 TV. Concomitent cu intrarea sa în politică, de partea AUR. Ca să nu existe dubii asupra moralității demersurilor sale, am decis să vă prezentăm interesele obscure din spatele grupării conduse Maricel Păcuraru.

Poate că nu ați remarcat prezențele dese ale avocatului Gheorghe Piperea la Realitatea Plus. Sau postarea sa de pe Facebook, în care mă atacă, în calitate de acționar majoritar al Evenimentului Zilei, acuzându-mă că am pus ziarul în slujba unor interese politice. Dacă nu ați făcut-o, nu ați pierdut nimic, dar dacă da, atunci trebuie să aveți o explicație din partea noastră, pentru că nu Gheorghe Piperea este cel mai îndreptățit să judece acest lucru.

Mai ales că a devenit avocatul de casă al lui Maricel Păcuraru, patronul condamnat al Realitatea Plus. Și al acționarului minoritar al EVZ, Bobby Păunescu, avansat ca un proxy al grupului mai sus amintit. Întrucât îi lipsește dimensiunea deontologică atunci când postează pe Facebook, o fac eu: Piperea este avocatul celor care vor să pună gheara pe EVZ. Deci nu căutați principii morale în poziția sa publică, ci citiți-o ca pe o anexă la contractul de reprezentare.

Abia ieșit din pușcărie, Maricel Păcuraru este asociat de mulți ani cu un Cosmin Gușă, devenit celebru în 2006 prin renumele de Bastardul Mamei Rusia, consecvent rusofil până în prezent. Ambii stau în așteptarea sentinței într-un dosar în care patronul Păcuraru este acuzat de fraudarea Poștei Române.

Un dosar penal în care s-a ajuns la un record de amânări: 62 de termene, din 2015 până astăzi. Un record demn de Guiness Book, după cum remarcau ziariștii specializați în justiție. Cum se poate așa ceva? Numai Inspecția Judiciară poate lămuri această situație. Oricum, Gheorghe Piperea, ca fost judecător, nu are nici o tresărire de moralitate.

Acest grup a pus ochii pe B1 TV și Evenimentul Zilei, încercând o preluare ostilă prin manevre dolosive și minciuni, așa că aveau nevoie de un avocat. Care să se plieze pe jocul lor de presiune și amenințări.

Care este rolul lui Gheorghe Piperea

Cât de adevărat este acest joc care are un iz de șantaj? Ne lămurește România TV:  “Avocatul (n.n. Gheorghe Piperea) care se promovează pe Facebook extrem de intens a devenit un abonat la postul Realitatea TV, fiind într-o relație de barter cu patronul condamnat, Maricel Păcuraru. El îl reprezintă în dosare, cum este cel cu Romprest, sau pe interpușii acestuia, cum este cel cu Bobby Păunescu, (n.n. iar) Realitatea TV îl invită (n.n. în emisiuni). Care este beneficiul? Un post de europarlamentar pe listele AUR.”

Eu aș spune că doar le ia banii, deși în privința unuia dintre cei doi sunt mari îndoieli că are de unde... Dar sunt bune și minutele de „publicitate politică” de la Realitatea Plus. Mai ales că numai un asemenea om poate asana mocirla politică în care se zbate poporul român.

Nu se poate spune că nu a încercat să ne ducă pe calea cea bună. Gheorghe Piperea, cunoscut și ca profesor universitar la Drept, a fost boicotat de studenții săi, care au refuzat să se prezinte la cursuri, fiind sătui de pozițiile sale din perioada pandemiei. Din 220 de studenți, au venit la curs doar doi! Poziții sale publice, deloc apreciate de studenți, atrăgeau atenția agenției ruse de presă Sputnik, după cum remarca și Newsweek. Deloc impresionat, Gheorghe Piperea nu a făcut un minim gest de moralitate. Care? Măcar să-și ceară scuze pentru că i-a jignit...

„O întreagă lume mă detestă și nu stiu de ce. O lume care se crede bună și dreaptă și care crede că are nevoie de spațîi sigure, care nu le deranjează certitudinile și nu le forțează ieșirea din stereotipie.

Dintr-o serie de 220 de studenți de anul III azi au venit la cursul meu fix 2. Este, de data asta, un evident boicot.

Nu mai e vorba de îmbunătățirea cursului, necesitate care mă presează, de altfel, an de an, și mă determina mereu să înnoiesc ceea ce predau și scriu.”, scria Gheorghe Piperea pe Facebook

Piperea și politica, multe tentative, eșec pe linie

Gheorghe Piperea, avocatul conspiraționist, așa cum îl cataloga Newsweek, sau “controversat”, cum singur se caracterizează, a devenit popular prin inițiative care aveau legătură mai puțin cu meseria și mai mult cu politica. A candidat la președinția României în 2009, când a strâns doar 15.000 de semnături. Nu a renunțat. Atracția "mocirlei" era prea mare.

A cochetat cu PNL, dar le-a refuzat oferta. Sau cel puțin așa a susținut. De fapt, vroia mai mult, pentru Țară. O lungă perioada de vreme a gravitat în jurul PSD, a scris denunțuri împotriva lui Nicușor Dan, a fost consilierul onorific al premierului PSD Mihai Tudose, doar-doar ar fi fost băgat în seamă. Numai că liderii PSD nu l-au apreciat la adevărata valoare, așa că după câteva luni de consiliere onorifică la Palatul Victoria, a fost nevoit să plece.

Acum a ajuns la AUR, unde va candida pe un post eligibil la alegerile europarlamentare. Până la urmă și-a găsit locul pe care îl merită în politică. Sunt curios când va considera că este mai bun decât George Simion, pentru că ambițiile celui care are un doctorat la Sorbona, o catedră la Drept sau apariții dese la TV, nu se pot opri (doar) la un post de europarlamentar.

Întrucât se prezintă un avocat plin de moralitate, îl îndemn pe Gheorghe Piperea să renunțe să mai apară la Antena 3 și Realitatea Plus, pentru că au patroni care au fost condamnați pentru corupție. Patroni care și-au folosit posturile de televiziune în scopuri politice, mai mult sau mai puțin transparent, așa cum a constat chiar Gheorghe Piperea.

Cum mai acceptă un asemenea compromis, cum poate sta în studiou alături de ziariști care au fost folosiți în scopuri politice? Standardul său de moralitate nu se zbate în măruntaiele unui doctor la Sorbona, precum leul în cușcă? Nu are coșmaruri de conștiință, noaptea?

Fariseism, lăcomie și politică. Un cocktail din care Gheorghe Piperea ne îndeamnă să bem cu încredere. Dar ce încredere poți avea în probitatea unui profesor la Drept care susține într-o postare publică faptul că prezumția de nevinovăție nu există. Dacă are nevoie, îi detaliez.

Are însă o circumstanța atenuantă: fiind specializat în drept comercial, a uitat de principiile de bază ale Dreptului și vede realitatea doar prin prisma unor contracte. Sau contacte.

P.S. Ca să nu mai existe speculații despre ceea ce am făcut noi, cei de la Evenimentul Zilei, am scos o carte care pune capăt minciunilor grupării de șantaj. Se numește Operațiunea Noi Suntem Statul - Dezvăluirile Evenimentului Zilei, așa cum au fost publicate în anul 2017 și poate fi comandată pe edituradecarte.ro

Coperta cărții "Noi Suntem Statul" sursa: edituradecarte.ro