Edificiile vor fi monitorizate prin sistemul de poziţionare globală (GPS) în cel mult un an, aparatura şi soft-ul fiind deja instalate la sediul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DCCPCN) Bistriţa.
Potrivit directorului DCCPCN Bistriţa-Năsăud, Ion Burcuşel, GPS-ul şi soft-ul ArchView pentru realizarea cadastrului monumentelor istorice reprezintă un prim pas în inventarierea siturilor arheologice, a identificării, documentării şi inventarierii patrimoniului imobil.
"Programul a fost demarat în luna aprilie a acestui an, prin angajarea la DCCPCN a unui arheolog care a participat la un curs de instruire în vederea utilizării aparaturii GPS şi a soft-ului aferent. Am făcut demersuri pentru obţinerea de informaţii privind date cadastrale şi am demarat colaborarea cu autorităţile publice locale şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud. Totodată, am început să colaborăm şi cu arheologii angajaţi la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud pentru delimitarea zonelor cu patrimoniu arheologic cunoscut şi cercetat", a declarat, pentru Mediafax, Burcuşel.
În Bistriţa sunt inventariate 769 de monumente istorice, dintre care 383 sunt situri arheologice, 367 monumente de arhitectură, zece monumente de for public şi nouă monumente memoriale şi funerare.