Donjonul (cula) din Ciacova, construit după marea invazie mongolă (1241 - 1242), singurul din România care mai păstrează urmele originale ale formei și a crenelurilor de pe platforma de apărare, va fi restaurat pentru a putea intra în circuitul turistic al anului 2021 al Capitalei Culturale Europene.
„Contractul de finanțare pentru proiectul monument - Cula din Ciacova — restaurare și promovare cu finanțare europeană prin Regio-POR 2014-2020' va fi semnat mâine. Valoarea totală a proiectului este de 5 milioane de lei”, au declarat astăzi reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest.
Donjonul are în partea interioară scări "secrete" prin pereții culei, asemeni unui labirint, care confereau siguranță în fața atacatorilor, dar timpul le-a mai distrus. Cutremurele au reușit să distrugă ceea ce nu au putut face invadatorii, fisurând pereții exteriori, dar și crenelurile. S-a intervenit de urgență, s-au făcut consolidări ale zidurilor, care au fost prinse în chingi metalice, dar donjonul trebuie refăcut pentru a permite accesul turiștilor până pe platoul superior al cetății, pentru belvedere, informează Agerpres.
Bogdan Seculici, profesor de istorie la Liceul "Alexandru Mocioni" din Ciacova, a declarat că donjonul din Ciacova, realizat în stil romanic cu gotic, a fost construit, probabil, după marea invazie mongolă (1241-1242), în secolul XIV, și a aparținut familiei Chaak, nobil transilvan care a avut locuință și aici.
„Este singurul din România care a păstrat urmele originale ale formei și ale crenelurilor de pe platforma de apărare până în epoca modernă. Acest turn medieval este cel mai valoros monument pe care-l avem, denumit de localnici culă (turn n.r.), deși nu este construit de turci. Denumirea corectă este donjon medieval. Este un monument unicat în România, înscris în categoria monumentelor istorice clasa A”, a precizat Bogdan Seculici.
Potrivit sursei citate, donjonul are aproape 24 metri înălțime, iar grosimea zidurilor este de 3 metri. Intrarea originală se făcea pe la primul nivel, iar scările sunt în perete. Turnul nu a fost izolat.
În jurul său a fost o cetate care, după anul 1700, a fost dărâmată, rămânând doar turnul. Mai târziu, acesta a fost folosit de pompieri ca turn de veghe, iar în 1936 s-a construit bazinul de apă, la ultimul etaj. Cutremurul din 1991 l-a afectat, dar a fost refăcut.