Ansamblul va fi amplasat în Piața Alba Iulia și va cuprinde săli de expoziție, conferințe și proiecție
O sferă uriașă, din sticlă și bronz, care va avea o înălțime și un diametru de 20 de metri. Așa va arăta viitorul Monument al Unirii, semnat de artistul plastic Ioan Bolborea.
Simbol al perfecțiunii
Potrivit academicianului Răzvan Theodorescu, „Sfera este simbolul perfecțiunii de la Pitagora încoace, forma artistică perfectă la Platon și semnul deplinului, al unității. Sfera lui Ioan Bolborea este ritmată de înlănțuirea a sute de personaje din bronz, siluete impecabile și esențializate de oameni identici în simplitatea lor anatomică, cu brațele întinse ca într-o solidaritate ce poate fi națională, continentală sau planetară, care înseamnă unirea mult visată între indivizi, între popoare, între rase”. Criticul de artă Pavel Șușară este de părere că „realizată din nervuri de bronz, ritmate prin fante de lumină și populate de sute de personaje în atitudini și momente ale mișcării foarte diferite, partea aeriană este un ansamblu sculptural/arhitectonic cu o putere de sugestie impresionantă, în vreme ce partea ascunsă, subpământeană, creează spații funcționale, săli de expoziție, de conferințe, de proiecție. Marea Unire este, astfel, văzută ca un monument al desăvârșirii, al împlinirii istorice, geografice și simbolice, iar sfera este metafora desăvârșită a unei asemenea aspirații”.
Ansamblul, prezentat într-o expoziție
Proiectul și macheta monumentului care va celebra Centenarul Marii Uniri (1918 - 2018) vor fi expuse la Muzeul Național Cotroceni, în cadrul unei expoziții dedicate. Vernisajul are loc joi, la ora 18.00, în Spațiile Medievale. Expoziția va cuprinde fotografii, machete și imaginea monumentului în format multimedia, toate realizate, pentru centenar, de Ioan Bolborea.