În plin scandal cu privire la cenzura care se pregătește în România de parcă am fi la concurență cu Rusia, şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că nu există nicio intenție de a cenzura presupusele știri false (fake news), ci doar de a verifica cu ajutorul unor ONG-uri, iar instituția pe care o conduce are rolul de a veni cu varianta oficială, deși DSU are cu totul alte sarcini, nici pe departe monitorizarea mass-media.
Raed Arafat a vorbit despre monitorizarea știrilor false şi spune că ceea ce va face DSU nu înseamnă cenzură, înseamnă verificarea știrilor false şi dacă cineva de la DSU consideră că este un fake news se va veni cu varianta oficială.
Care sunt atribuțiile DSU?
Departament pentru Situații de Urgență (acronim: DSU) este structură operațională fără personalitate juridică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) cu atribuții de coordonare, cu caracter permanent, la nivel național, a activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, asigurarea și coordonarea resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat și asistența medicală de urgență în cadrul unităților și compartimentelor de primire a urgențelor (UPU)/CPU)- Wikipedia.
Raed Arafat a declarat că nu există nicio intenție de cenzură, în România, dar că anumite organizaţii neguvernamentale care au activitate în domeniu, pot face monitorizări, iar DSU de exemplu, poate veni imediat cu varianta oficială. Aceste ONG-uri nu sunt plătite din bani publici.
Nu are nicio intenţie de o aşa-zisă cenzură. Şi trebuie să înţelegem cenzură înseamnă să vin să vă spun dumneavoastră că vă închid postul sau să vin să vă spun dumneavoastră că nu aveţi voie să spuneţi asta că dacă îmi spuneţi, o să aveţi un dosar sau ceva, asta e cenzură. Această propunere care a venit ca o propunere din partea societăţii civile şi unde noi suntem parte de la DSU, dar ce se va face acolo va fi pus la dispoziţia mai multor entităţi, nu numai DSU, ci şi altor entităţi, inclusiv societatea civilă în sine o să recircule. E un raport care spune au apărut asta, asta, asta. Trebuie verifcat.
După pandemie şi un război la graniță, urmează cenzura
Şeful DSU confirmă faptul că DSU se va ocupa de monitorizarea şi cenzurarea unor ştiri care li se vor părea false, îngrădind libertatea de exprimare exact pe modelul aplicat de Vladimir Putin în Rusia.
Ce e pe domeniul nostru, DSU, dacă noi vedem pe careva care spune că nu a fost prezent nimeni de la DSU, nu a fost prezent nimeni de la IGSU, nimeni nu a făcut nimic, oamenii nu ştiu ce au păţit şi pune nişte imagini vechi sau aşa ceva, noi trebuie să reacţionăm, dacă nu e adevărat şi să venim cu varianta adevărată şi să o punem în faţa oamenilor, ca să combatem.
Asta nu înseamnă cenzură, înseamnă că verificăm şi venim cu varianta oficială, după care omul va avea ambele variante în faţa lui. Că varianta cealaltă, dacă nu o şterge, nu noi, dacă nu o şterge Facebook sau YouTube că şi ei fac acest lucru şi ei chiar cenzurează, dacă văd că e ceva fals, şterg de pe platformele lor. Noi singurul lucru care îl facem la acest moment este că dacă vedem că este o minciună, venim cu partea noastră şi o punem în faţă şi spunem la oameni că asta e varianta noastră, mai e varianta asta care circulă.
Raed Arafat a fost întrebat cine face aceste verificări şi cine decide că este un fake news. Acesta a spus că există ONG-uri cu activitate în domeniu sau chiar anumite softuri speciale care vor depista știrea falsă.
Sunt oameni de la ONG-uri care se ocupă de aşa ceva, sunt oameni care o să spună, sunt softuri care fac asta. Este activitatea ONG-ului, nu vor primi bani de la stat. Există companii care fac asta şi primesc bani mulţi pentru asta, există softuri care fac asta, a declarat Raed Arafat la Digi24.