Mondialul Feminin: Japonia e campioana!

Mondialul Feminin: Japonia e campioana!

Japonia este noua regină a fotbalului, după ce a învins dramatic, la penalty-uri, naţionala Statelor Unite ale Americii, în finala Campionatului Mondial feminin, disputată aseară la Frankfurt

În faţa a aproape 50.000 de spectatori, fotbalistele nipone au distrus visurile americancelor de a cuceri cel de-al treilea trofeu mondial din istorie, câştigând cu 3-1 la loviturile de departajare, după 1-1 în timpul regulamentar de joc şi 2-2 în prelungiri.

Homare Sawa, căpitanul Japoniei, a plecat acasă cu patru trofee. Pe lângă trofeul mondial, ea şi-a adjudecat titlul de cel mai bun jucător al finalei, Gheata de Aur pentru golgheterul competiţiei (5 goluri) şi Balonul de Aur pentru cel mai bun jucător al turneului.

Cele două echipe au arătat fotbal de cel mai înalt nivel, spectacolul oferit depăşind în multe rânduri realizările din Supercupa României, Oţelul – Steaua, meci disputat în aceeaşi seară. Chinuite pe parcursul întregii partide de forţa pe care au arătat-o în joc adversarele, micuţele japoneze au reuşit totuşi să revină in extremis de la 0-1 şi 1-2.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încă din primele minute, SUA au pus stăpânire pe joc, însă a ratat mai multe ocazii, prin atacantele Cheney şi Wambach, dar şi prin extrema Rapinoe. Golurile au venit în a doua repriză, scorul fiind deschis în minutul 69 de Alex Morgan, care a finalizat perfect un contraatac rapid al americancelor.

Japonia a egalat în minutul 81 prin mijlocaşul Aya Miyama, care a reuşit ce ar fi trebuit să facă Galamaz în primele minute ale Supercupei, profitând de greşelile în lanţ ale apărării americane la o minge aruncată în careu.

În prima repriză de prelungiri, Abby Wambach a readus SUA în avantaj, lovind simplu, cu capul, din 6 metri, însă, în minutul 117, căpitanul Japoniei, Homare Sawa, a trimis mingea în plasă şi meciul la penalty-uri, reluând superb, cu exteriorul, o centrare venită din corner.

La loviturile de departajare, SUA au ratat prin Boxx, Lloyd şi Heath, pentru ca fundaşul Kumagai să semneze victoria niponelor, transformând cu un şut puternic, sub bară.

Japonia – SUA 2-2 (0-0, 1-1) 5-3 după penalty-uri (Miyama ’81, Sawa ‘117 / Morgan ’69, Wambach ‘104)

Stadion: Commerzbank-Arena, Frankfurt Arbitru: Bibiana Steinhaus (Germania) Spectatori: 48.817

Japonia: Kaihori – Kinga, Iwahimizu, Kumagai, Sameshima – Ohno (Maruyama ’66 (Iwabuchi ‘119)), Sakaguchi, Sawa, Miyama – Ando (Nagasato ‘66), Kawasumi Antrenor: Norio Sasaki

SUA: Solo – Krieger, Buehler, Rampone, LePeilbet – O’Reilly, Lloyd, Boxx, Rapinoe – Cheney, Wambach Antrenor: Pia Sundhage (Suedia)

Cartonaşe galbene: Miyama ‘97 Cartonaş roşu: Iwashimizu ‘120+1