Moment istoric! Trei nave spațiale vor fi trimise pe cea mai râvnită planetă. Trei ţări fac pasul decisiv luna aceasta
- Antonia Hendrik
- 14 iulie 2020, 21:45
Marte va fi plină de activitate robotizată. Asta pentru că trei țări trimit luna aceasta nave spațiale pe planeta roșie.
În ultimele săptămâni ale lunii iulie, SUA, China și Emiratele Arabe Unite intenționează să trimită rachetele în spațiu. Roboții sunt așteptați să realizeze prima hartă globală a climatului de pe Marte, să foreze pe suprafața planetei și să caute dovezi despre existenţa vieţii pe planetă.
Lansările sunt programate pentru această lună pentru a prinde Marte în timp ce trece aproape de Pământ. Dacă aceștia ratează această șansă, nu vor avea o altă oportunitate de lansare până în 2022.
Înghesuială mare pe Marte
Rusia și Agenția Spațială Europeană au planificat, de asemenea, trimiterea unui robot pe Marte anul acesta. „Vom întâmpina multe neplăceri în drumul către Marte. Cu toate acestea, putem persevera”, este declaraţia unui oficial. NASA a intrat deja în pregătiri, doar că lansării a fost deja amânată de două ori, întârzind-o la 30 iulie.
Dacă totul merge bine, robotul va ateriza pe 18 februarie 2021 în craterul Jezero din Marte. Misiunea, care va costa pentru început 3 miliarde de dolari, va cerceta suprafața marțiană, va colecta mostre de rocă și sol, după care le va stoca într-un punct de colectare pentru o viitoare misiune care le va aduce pe Pământ.După ce aterizează, robotul este programat să lanseze un mic elicopter. Elicopterul, numit Ingenuity, este o demonstrație tehnologică de vârf.
Robotul Perseverance - NASA:
Robotul Perseverance va purta o suită de instrumente de ultimă oră: un nou sistem de navigație pentru a face aterizarea pe planeta roșie mai puțin riscantă, o mașină concepută să producă oxigen din dioxidul de carbon și instrumente pentru a colecta date care ar putea ajuta oamenii de știință să prezică mai bine vremea marțiană.
„Facem istorie chiar acum”
Este declaraţia administratorul NASA, Thomas Zurbuchen, în timpul anunțării numelui robotului. „Va fi prima etapă a primei călătorii dus-întors pe Marte, aducând înapoi probe despre secretele despre viața însăși”.
De asemenea Emiratele Arabe Unite sunt pregătite să lanseze miercuri sonda spațială din Japonia. Hope va fi prima misiune a lumii arabe pe o altă planetă. Sondei i se vor alătura alte șase nave spațiale care orbitează pe Marte - aceasta nu va ateriza la suprafață. În timp ce înconjoară planeta roșie, satelitul va studia atmosfera marțiană monitorizând modul în care interacționează cu vântul solar și urmărind pierderile de hidrogen și oxigen.
Sonda Hope:
„Vom putea acoperi toată planeta Marte, pe toată perioada unei zile, printr - un întreg an marțian“ a declarat omul de ţtiinţă Sarah Al Amiri pentru Nature .
Robotul Chinei va căuta apă
După succesul recent cu robotul trimis în partea îndepărtată a Lunii, Administrația Spațială Națională a Chinei își duce roboții spațiali către următorul corp planetar. Misiunea se numește Tianwen-1, însemnând „căutarea adevărului ceresc”.
Robotul va fi echipat cu un sistem radar care poate detecta subteranele cu apă. De asemenea, va ajuta China să se pregătească pentru propria misiune Pământ- Marte - Pământ, în anii 2030. China nu a anunțat încă o dată de lansare ca NASA care a planificat totul pentru sfârșitul lunii iulie.
Robotul Chinei
Sursa: Sciencealert.