Evenimentul Zilei > Actualitate > MOMENT ISTORIC. Primul CRIMINAL DE RĂZBOI extrădat din Român
MOMENT ISTORIC. Primul CRIMINAL DE RĂZBOI extrădat din Român

MOMENT ISTORIC. Primul CRIMINAL DE RĂZBOI extrădat din Român

iDe pe Aeroportul „Henri Coandă” pleacă, în această dimineaţă, primul criminal de război extrădat de autorităţile din România. Grozdan Savici are 46 de ani şi, de 20 de ani, este căutat de autorităţi petru fapte comise între anii 1992 şi 1995, în timpul războiului din fosta Iugoslavie

Criminalul de război a fost prins, la sfârşitul lunii octombrie la frontiera României cu Ungaria. Grozdan Savici avea are un pașaport biometric sârbesc și s-a prezentat la ieşirea din ţară, la Vama Cenad. Cel mai probabil, el încerca să ajungă în Germania.

Pe 1 noiembrie, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara anunţa că cetăţeanul bosniac  s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad.

Cu ocazia efectuării controlului specific, poliţiştii de frontieră au constatat că bărbatul figura in bazele de date Interpol ca fiind urmărit pentru arestare, de autorităţile din Bosnia şi Herţegovina, pentru crime de război.

Poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei, fiind predat unei echipe operative din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. Reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, bosniacul a fost arestat, apoi, pe 2 noiembrie. Pe data de 10 decembrie, Curtea de Apel Timişoara a decis să aprobe extrădarea. Din doluţia dată de judecători reiese că Grozdan Savici a fost de acord cu predarea lui autorităţilor din Bosnia Herţegovina.