Casa Regală a României a anunțat că osemintele Principelui Regent României vor fi repatriate. Al doilea fiu al regelui Ferdinand și al Reginei Maria, Principele Nicolae „va odihni alături de soția sa, Ioana în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș”.
Principele Nicolae, contre cu Regele Carol al II-lea
Reînhumarea va avea loc la Curtea de Argeș. Custodele Coroanei Române, Margareta a decis ca osemintele Principelui Nicolae, fratele controversatului rege Carol al II-lea să fie repatriate.
Ceremonia funerară va avea loc vineri, 29 martie, potrivit unui anunț făcut de Familia Regală. Pricipele Nicolae a murit în 1978 în capitala Spaniei, dar a fost înmormântat în Elveția, la Lausanne.
Ceremonia funerară va avea loc pe 29 martie
„Șeful Casei Majestății Sale Custodele Coroanei are onoarea de a anunța decizia Majestatii Sale Margareta de a repatria osemintele Principelui Regent Nicolae al României. Cel de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria va odihni, alături de soția sa Ioana, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.
Cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului va oficia ceremonia de reînhumare vineri, 29 martie 2024, la ora 12.00.
Principele Regent Nicolae își va dormi somnul de veci lângă fratele său mai mare, Regele Carol al II-lea, în Pridvorul Noii Catedrale. Biroul de Presă va face public programul ceremoniei de reînhumare în ziua de 27 martie 2024.”, se precizează în anunțul de pe Facebook al Casei Regale.
Principele Nicolae în regența Regelui Mihai I
Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României s-a născut la 5/18 august 1903, la Sinaia. Principele a fost creștinat de Țarul Rusiei, Nicolae al II-lea, de unde a luat și numele.
După ce a murit regele Ferdinand, în 1927, la tron a urcat Regele Mihai I, nepotul lui Ferdinand și fiul regelui Carol al II-lea. Cum Mihai era mult prea mic pentru a prelua conducerea țării (6 ani), s-a format o regență din Pricipele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și Președintele ICCJ. Gheorghe Buzdugan.
Pricipele Nicolae, exclus din Familia Regală
În 1930, Carol al II-lea revine la tron, iar principele Nicolae a primit o serie de funcții onorifice: inspector general al armatei şi de preşedinte al Consiliului Superior al Aeronauticii. Contrele dintre cei doi frați au continuat cu episodul în care Carol nu recunoaște căsătoria lui Nicolae cu Ioana Dumitrescu-Doletti.
Într-un final, la șapte ani după ce a revenit la tron, Carol al II-lea își exclude fratele din Famila Regală. Totodată, i-a suprimat titlurile și drepturile dinastice obligând-ul să poarte numele de Nicolae Brana.