Moment istoric în lumea filmului! Nu credeau că vor apuca ziua asta! Industria, bulversată
- Iulia Moise
- 4 decembrie 2020, 14:09
Cel puţin 17 titluri
În virtutea acestui model economic ”hibrid” anunţat de Warner Bros, noile filme realizate de acest studio vor deveni accesibile pe HBO Max încă din ziua lansării lor în cinematografele din Statele Unite şi vor rămâne disponibile pe acel serviciu de streaming timp de o lună.
Decizia vizează cel puţin 17 titluri anunţate pentru anul viitor, printre care se află şi un prequel care se inspiră din serialul ”Clanul Soprano” şi o continuare a filmului cu supereroi ”Suicide Squad”.
Cea mai mare producţie Warner de anul viitor este fără îndoială ”Matrix 4”, o continuare a celebrei trilogii care a obţinut încasări de peste 1,6 miliarde de dolari pe plan mondial şi în care actorul Keanu Reeves va interpreta din nou personajul Neo. Lansarea acestui film este programată în decembrie 2021.
Un alt film foarte aşteptat este ”Dune”, o nouă adaptare a legendarului roman SF omonim, publicat de Frank Herbert în 1965. Acest lungmetraj regizat de Denis Villeneuve, cu Timothee Chalamet în rolul protagonistului Paul Atreides, ar fi trebuit să fie punctul culminant al sezonului cinematografic din 2020. Însă lansarea sa, iniţial programată în noiembrie, a fost deja decalată de două ori din cauza crizei sanitare.
Pandemia îi obligă să inoveze
Marile studiouri hollywoodiene încearcă cu disperare să găsească idei noi pentru a se adapta la pandemia de COVID-19, care a generat un impact financiar sever asupra acestei industrii.
Warner Bros a lansat filmul ”Tenet” în cinematografe în vara acestui an, dar a trebuit să se mulţumească cu încasări mai degrabă dezamăgitoare în Statele Unite şi cu un box-office limitat pe plan global.
Alte studiouri au început la rândul lor să mizeze pe serviciile de streaming, precum Disney, care a lansat remake-ul "Mulan" pe platforma sa online Disney+, în luna septembrie. "Soul", cea mai recentă producţie a studiourilor de animaţie Pixar, va fi difuzată pe aceeaşi platformă în Statele Unite în ziua de Crăciun.
Warner şi Disney şi-au finalizat operaţiunile de restructurare, înzestrându-se cu platforme proprii care difuzează conţinuturi la cerere, iar analistul Jeff Bock consideră că actuala criză sanitară ar fi accelerat profund un proces ce se afla deja în curs de desfăşurare: trimiterea cinematografelor tradiţionale în planul secund al modelului economic, în spatele streamingului.
„În acest moment, cinematografele nu mai sunt altceva decât Robin, aflat alături de Batman, care este HBO Max”, a adăugat expertul american.