Senatul american a confirmat, vineri, numirea lui Richard la conducerea Comandamentului Strategic al Statelor Unite.

Viceamiralul Charles Richard a servit anterior ca șef al Comandamentului Forțelor Submarine, Atlantice și Aliate.

Confirmarea unanimă în Senat a urmat audierilor desfășurate săptămâna trecută în Comisia senatoriala pentru servicii armate, potrivit Rador. În cursul acestor audieri, viceamiralul Richard a cerut mai multe investiții în forțele nucleare ale Statelor Unite.

Militarul vine la conducerea Comandamentului responsabil pentru armele nucleare într-un moment în care Administrația Trump decide soarta a două acorduri de control al armelor: Cer Deschis și New START.

Viceamiralul Charles Richard a avut o abordare prudentă în timpul audierilor cu privire la viitorul Tratatului Cer Deschis, semnat de 25 de state în 1992, printre care și România.

„Tratatul oferă informații valoroase și oportunități de parteneriat cu aliații noștri, dar reclamă investiții de capital și resurse pentru a folosi deplin prevederile tratatului, dacă este să rămânem în el, şi vine cu un cost pentru activitățile Statelor Unite de prevenire a colectării de intelligence de către adversari”, a spus Richard.

Viceamiralul nu a spus explicit dacă Statele Unite ar trebui să părăsească vreunul dintre cele două tratate, dar a promis că îi va da președintelui „cel mai bun sfat militar în legătură cu avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele”.