Momeala politică, pescuită și înghițită din balta lui Ciolacu. Doamna Pescaru de la Finanțe să fi pus momeala politică în undița PSD, agitând balta lui Ciolacu în ziua în care premierul și guvernul coaliției aveau de trecut un examen în Parlament: amendamente și asumarea răspunderii pe legislația fiscală? E o întrebare. În opinia mea, cea mai importantă după bluversanta zi de marți. Să încercăm să-i găsim un răspuns.
A fost o nebunie. Toate televiziunile anunțau naționalizarea Pilonului II de pensii sau dispariția lui, în transmisii directe de pe holurile Parlamentului.
Momeala politică cu Pilonul II
Reporterii îi interpelau agresiv pe politicienii PSD și PNL, cerându-le socoteală despre această măsură aberantă care avea legătură directă cu banii românilor. Întrebări despre celelalte măsuri fiscale, atât de dezbătute și criticate cu câteva zile înainte, n-au prea mai existat.
Momeala politică fusese aruncată. În redacții fusese trimis un document cu amendamentele despre care se spunea că urmau să fie cunoscute de parlamentarii când premierul Marcel Ciolacu va sosi la ședință ca să-și asume răspunderea pentru pachetul de modificări fiscale. Reporterilor li s-a dat tema.
Ba unora, parlamentarul Florin Roman de la PNL le-a comunicat că propunerea de naționalizare a pensiilor fusese făcută de „doamna Pescaru, secretar de stat în Ministerul de Finanțe”. Deci un înalt funcționar de la ministrul liberal Marcel Boloș în instituție, posibil la cerința lui! Și a premierului Ciolacu sau cu știința sau aprobarea lui, au fost presupunerile lui Roman.
Momeala, o temă revoltătoare
Normal și firesc o asemenea temă revoltătoare – naționalizarea banilor! – nu poate fi ratată de presă. Boloș și-a jucat și el cartea: a negat că s-a propus așa ceva și a trimis jurnaliștii să o întrebe pe Daniela Pescaru dacă și de ce a inclus acel amendament. Întrebarea fie n-a mai fost pusă fiindcă exista documentul, fie doamna respectivă n-a vrut să vorbească cu presa.
Ambiguitatea și acuzațiile legate de subiect au continuat până la momentul în care PSD și PNL s-au văzut cu sacii în căruță. Adică până după ședința parlamentară, unde șeful Guvernului a obținut ce a vrut. Ba și-a transmis și mesajul către electorat:
"De astăzi s-a terminat cu dubla măsură, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală", a afirmat premierul.
Ciolacu a negat existența discuțiilor despre Pilonul II
Apoi a fost timp de descâlcit „nenorocirea de la Finanțe” despre care liderii USR, cei mai vocali din opoziție, ziceau: „bine că a aflat presa!”. De fapt, presa înghițise un fake news. Și lăsase loc coaliției să pescuiască în liniște în apele încă tulburi ale propunerilor fiscale, până a prins în năvod votul final pe tot pachetul de amendamente.
„Nu a fost discuție despre Pilonul II de pensii. Nu s-a vorbit nici măcar despre impozitare, supraimpozitare – e o tâmpenie să supraimpozitezi pilonul 2”, a declarat Marcel Ciolacu.
Discursul său a fost mai lung și i-a dat posibilitatea să marcheze politic în fața membrilor din opoziție care, până seara târziu s-au învârtit tot în jurul unei modificări care nu a existat.
Discuțiile confirmate de Boloș, negate și de Ciucă
Nicolae Ciucă a spus și el că e un subiect care nu există: “Eu nu-mi aduc aminte să fi discutat, iar acest subiect pentru Partidul Naţional Liberal a fost închis, dacă vă aduceţi aminte, de când a fost prima dată adus în spaţiul public. În momentul de faţă nici nu se pune problema unei astfel de abordări. Deci este un subiect care nu există. Deci pentru mine, pentru Partidul Naţional Liberal nu există un astfel de subiect”.
Ciucă a jucat în partida asta nu fără beneficii. Momeala politică i-a făcut pe opozanții lui din partid să iasă din umbră, asumându-și pe față lupta cu președintele PNL. Vor pleca sau nu din partid, măcar s-au poziționat clar ca opozanți din interior.
Iar Marcel Boloș și-a amintit că doamna Pescaru făcuse o propunere legată de Pilonul II de pensii în urmă cu o lună-două, neacceptată însă. Evident, nu știa cum a ajuns marți documentul cu amendamente în mâinile presei și nici împotriva Danielei Pescaru nu se va declanșa un război. „Nu vom da foc la vrăjitoare, ca în Evul Mediu”, a asigurat premierul Ciolacu.
Întreaga tevatură a fost, de fapt, un joc politic foarte abil al liderilor PSD și PNL, în opinia mea. Nu numai pentru votul de marți, ci și pentru amenințătoarea moțiune de cenzură. Un joc de care nu s-a prins decât UDMR, care nu s-a agitat în jurul momelii ca USR. Kelemen Hunor este un politician cu multă experiență, care nu se lasă dus de val și care știe talentul de pescar al lui Marcel Ciolacu, desfășurat și pe bălțile patriei, și în politică.