Cea de-a şaptea zi a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară a fost dedicată Moldovei şi s-a lăsat cu "Patul lui Procust".
Sarmale fierte în vin, ardei copţi, de asemenea stinşi în vin, saramură de crap şi ciulama de ciuperci, aşa au arătat auspiciile culinare sub care a început cea de-a şaptea zi a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară (18-27 august), dedicată Moldovei.
Bucatele au fost preparate în bucătăria lui Mircea Dinescu de la Portul Cultural Cetate, locaţie în care se desfăşoară festivalul, ajuns la cea de-a doua ediţie.
Primenire de imagine
Invitaţii din Moldova prezenţi la eveniment, Virgil Mărgineanu, directorul Festivalului de Film Cronograf, şi Dumitru Olărescu, scenarist, critic şi profesor la Facultatea de Film din Chişinău, nu au venit cu mâna goală:
Deşi a beneficiat de o distribuţie de excepţie (Maia Morgenstern, Gheorghe Dinică, Oleg Yankovskiy, Petru Vutcărău şi Tania Popa), filmul "Patul lui Procust", a cărui realizare a durat peste zece ani, nu a fost difuzat pe micile şi marile ecrane nici în România, nici în Moldova, ci doar la festivaluri. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/PzQjNXQCv7I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> O proiecţie ca o sărbătoare "Pentru mine această proiecţie reprezintă un cadou. N-am avut parte de vacanţe şi de sărbători vara aceasta, aşa că pentru mine seara aceasta este o sărbătoare şi vreau să-i mulţumesc în mod special lui Marian Ţuţui (criticul de film care a realizat selecţia de anul acesta a festivalului - n.r.). Avem şansa şi privilegiul de a avea în sfârşit o premieră a acestui film. După cum puteţi vedea, m-am îmbrăcat, pentru a fi la înălţimea momentului, într-o rochie neagră, pentru mine este un moment foarte important. Marian Ţuţui a insistat ca «Patul lui Procust» să fie proiectat aici şi a trebuit să se lupte pentru asta, să realizeze o adevărată laudatio pentru a o convinge pe Masha Dinescu, care este atât şi inima şi creierul festivalului", şi-a exprimat Maia Morgenstern bucuria înainte de proiecţia peliculei.
Seara s-a încheiat cu un recital al trupei lui Marius Mihalache, care a făcut minuni la ţambal, acompaniat de tobe şi de o chitară bas. Timp de aproximativ o oră, ritmurile sud-americane s-au împletit cu muzica jazz şi cu cea lăutărească autohtonă. Din când în când, în ritmurile celor trei muzicieni s-au insinuat şi acorduri ale unor trupe rock, precum Deep Purple şi AC/ DC, iar rezultatul a fost un melanj multicultural, în care diversele influenţe etnice şi de gen s-au împletit armonios.
"Pentru mine această proiecţie reprezintă un cadou. N-am avut parte de sărbători vara aceasta, aşa că pentru mine seara aceasta este o sărbătoare."
MAIA MORGENSTERN, actriţă