Oligarhul Vladimir Plahotniuc, trimis în judecată

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, trimis în judecată Sursa foto: Facebook/Vladimir Plahotniuc

Cauza penală de învinuire a oligarhului și fostului lider Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, în dosarul ,,Frauda bancară” a ajuns pe masa magistraților. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție, potrivit căreia în prezent, față de Plahotniuc este aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv pentru un termen de 30 zile.

Conform probatoriului administrat, în perioada anilor 2013-2014,Plahotniuc ar fi primit și beneficiat de aproximativ 18.282.000 de dolari americani și 3.518.705 de euro, bani proveniți din surse ilicite, prin intermediul unor credite bancare frauduloase acordate de Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, toate societăți din grupul „Șor”.

De asemenea, în perioada anilor 2014-2015, Plahotniuc ar fi primit și utilizat în mod ilegal credite în valoare totală de 21.001.949 de dolari americani de la Banca de Economii, prin intermediul unor companii off-shore. Unul dintre capetele de acuzare îl vizează și pe Vladimir Andronachi, care ar fi obținut un credit fraudulos de 32.865.000 de lei moldovenești de la Banca de Economii prin intermediul unei companii menționate anterior, iar cazul acestuia este deja în curs de examinare în instanță.

Astfel, în total, Plahotniuc ar fi beneficiat de aproximativ 39.284.000 de dolari americani și 3.518.705 de euro sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Acești bani ar fi fost utilizați în interes personal și al organizației criminale pentru achiziționarea unui avion, zboruri charter, achiziționarea de bunuri și servicii diverse (cum ar fi servicii juridice, medicale, turistice, reparații și construcții), investiții în afaceri, organizarea de evenimente și plata unor datorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Investigaţiile făcute în lipsa lui Plahotniuc

Pe 29 mai 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea avocaților și a menținut fără modificări decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, de a autoriza finalizarea urmăririi penale în absența învinuitului.

Astfel, urmărirea penală a fost finalizată în absența lui Plahotniuc, iar cauza penală, însoțită de un rechizitoriu cu 370 de file și un volum de 100 de volume, a fost expediată pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde cei 51 de martori ai acuzării vor fi chemați să depună mărturie.

Procuratura Anticorupție a depus, de asemenea, un demers repetat la Biroul Național Central Interpol din Republica Moldova, prin care s-a solicitat adresarea suplimentară la Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale Interpol în vederea emiterii unei difuziuni internaționale pentru căutărea lui Plahotniuc.

Pentru infracțiunile comise, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea între 8 și 15 ani. În scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiuni și eventualei confiscări speciale, au fost instituite măsuri de sechestru asupra bunurilor lui Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei moldovenești (1.105.866.900 de lei), printre care se numără terenuri, proprietăți imobiliare, capital social al unor companii, construcții și bunuri aflate în străinătate.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în vara anului 2019. O perioadă el s-a aflat pe teritorius SUA, de unde a plecat după ce a fost declarată persoană indizerabilă. La moment acesta s-ar afla în Cipru.