Moldova, fără spaţiu educaţional comun în CSI. Acordurile cu comunitatea, denunţate

Parlamentul de la Chişinău a votat joi, în prima lectură, pentru denunțarea Acordului de colaborare pentru formarea spațiului unic educațional în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), semnat la Moscova.

Argumentele Chişinăului privind denunţarea Acordului

Potrivit proiectului, în ultimul deceniu, Ministerul Educației și Cercetării nu a fost implicat în realizarea prevederilor Acordului, iar colaboratorii instituției și experții din domeniu nu au participat la activitățile inițiate în contextul acestui Acord. Mai mult, în contextul parcursului european al Republicii Moldova, participarea în angajamentele sau proiectele CSI devine irelevantă.

„Urmare definirii integrării europene drept prioritate în politica externă a Republicii Moldova și concentrării eforturilor și resurselor pentru realizarea obiectivelor de integrare europeană, in special după obținerea de către R. Moldova a statutului de candidat la UE, participarea în aranjamentele/proiectele CSI devine irelevant, neaducând plus valoare politicilor naționale in domeniul educației”, este menționat în proiect.

Acordul de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul Comunității Statelor Independente a fost semnat la Moscova la 17 ianuarie 1997.

Republica Moldova se retrage din CSI

Denunțarea Acordului de colaborare pentru formarea spațiului unic educațional în cadrul Comunității Statelor Independente face parte din procesul de retragere a Republicii Moldova din CSI, considerată o organizaţie de menţinere a influenţei Federaţiei Ruse în spaţiul ex-sovietic.

Propunerea de denunțare a Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI aparține Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, întrucât Republica Moldova nu mai rezonează cu actualele politici, obiective și decizii ale AIP CSI, precum și în contextul declarației ferme a țării noastre de a urma vectorul european.

În luna mai a anului curent, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care a solicitat inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente. În acest context, din partea autorităților publice centrale au fost prezentate solicitări de denunțare a mai multor documente semnate pe platforma CSI.

În același timp, Republica Moldova întreţine relații interparlamentare cu statele membre AIP CSI la nivel bilateral, inclusiv pe linia grupurilor de prietenie.

De menționat că, în contextul politic din regiune, de la începutul acestui an, conducerea Parlamentului n-a aprobat nicio participare la evenimentele AIP CSI. Republica Moldova urma să achite în acest an o cotizație de membru în valoare de 5,8 milioane de lei. Denunțarea convenției nu va afecta drepturile și obligațiile Republicii Moldova în raport cu alte părți la tratat și cu părțile terțe.