Moldova, mai aproape de UE. Comisia recomandă începerea negocierilor de aderare

Moldova, mai aproape de UE. Comisia recomandă începerea negocierilor de aderare Maia Sandu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană a anunțat că recomandă începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul, așteptat, de altlfel, a fost făcut de la Bruxelles.

Moldova este mai aproape de UE, cu un pas. Comisia Europeană a anunțat în urmă cu scurtă vreme că a recomandat inițierea negocierilor de aderare la blocul comunitar. Recomandarea vine pentru Ucraina și pentru Bosnia Herțegovina. După această recomandare, Consiliul European va lua o decizie finală în acest sens al reuniunea din 14 – 15 decembrie.

De asemenea, Comisia a acordat statutul de ţară candidată la aderare Georgiei, relatează Reuters şi AFP.

„Comisia Europeană recomandă Consiliului începerea negocierilor de aderare cu Ucraina”, a anunţat executivul UE la Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News

Același anunț a fost făcut și cu referire la Chișinău.

Moldova mai aproape de UE

Uniunea Europeană Sursa: Arhiva EVZ

Moldova mai aproape de UE

În cazul Ucrainei, Comisia recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kiev îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor.

În cazul republicii Moldova, aceste condiţii se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.

Anunțul Comisiei era așteptat

Anunțul Comisiei Europene era așteptat, de altfel, după cum a precizat, încă de marți, 7 noiembrie, europarlamentarul Siegfried Mureşan. Politicianul liberal a declarat că guvernarea proeuropeană a Republicii Moldova a reuşit mai multe progrese în domeniul reformelor. Iar acest lucru a contribuit la recomandarea Comisiei.

„În acelaşi timp, Uniunea Europeană şi statele membre sunt mai hotărâte decât oricând să sprijine Republica Moldova: am mobilizat, în ultimii doi ani, peste 1,2 miliarde de euro sub formă de asistenţă financiară europeană pentru Moldova; totodată, am oferit Republicii Moldova acces la mai multe programe şi agenţii europene care aduc ţării beneficii concrete şi imediate”, afirmă eurodeputatul liberal.

Odată cu recomandarea privind Republica Moldova și Ucraina, UE va începe și discuția despre reforma internă. Oficialii de la Bruxelles vor să adopte măsuri astfel încât procesul decizional să nu mai ajungă în blocaje. O astfel de măsură va contribui la ridicarea nivelului de competitivitate a blocului european, cât și a forței sale politice.

Moldova umează să adere al UE

Decizia privind deschiderea negocierilor de aderare va fi luată în luna decembrie de Consiliul European. Din această structură fac parte şefii de stat şi de guvern ai UE. Potrivit raportului Comisiei Europene, Chișinăul a îndeplinit 6 din cei 9 paşi în care i s-a indicat ce se aşteaptă de la o ţară candidată.

Ursula von der Leyen, președintele CE, a recunoscut că Moldova se confruntă cu dificultăţi fără precedent. Odată cu invadarea Ucrainei, de către Rusia, au crescut și presiunile asupra acestei țări.

Ursula von der Leyen a vorbit despre numărul uriaş de refugiaţi, inflaţia, ameninţările asupra aprovizionării cu energie, violarea spaţiului aerian şi multe alte acţiuni ostile hibride din partea Rusiei.

Ea a arătat că este clară dorinţa acesteia de a fi membră a familiei europene şi a arătat că poate face progrese rapide.